spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăEconomicMediatorii şi magistraţii gorjeni, la aceeași masă

    Mediatorii şi magistraţii gorjeni, la aceeași masă

    Mediatorii şi magistraţii gorjeni s-au reunit, vineri, pentru a pune în lumină problemele generate de aplicarea noii legislaţii în materie de mediere. Reprezentanţii Consiliului de Mediere au ridicat problema conform căreia o bună parte din mediatori au şi personalitate juridică, acest lucru nefiind posibil într-o speţă juridică.

    Noile reglementări intrate în acest an în vigoare au fost dezbătute, vineri, în cadrul unei conferinţe a mediatorilor. Lipsa de informaţii corecte în legătură cu beneficiile medierii rămâne cauza primordială a utilizării reduse a procedurii de mediere. Cetăţenii decid să ajungă în instanţă, fără a apela la un mediator. Pentru că în ultima vreme s-a speculat că tot mai multe persoane obţin certificatul de informare asupra avantajelor medierii într-un mod neconform, şi această problemă a fost pusă pe tapet. Întâlnirea de zilele trecute a fost destinată soluţionării problemelor apărute de aplicabilitatea medierii. Preşedintele Consiliului de Mediere, Valeriu Bădulescu a ţinut să menţioneze faptul că un mediator nu poate fi şi avocat într-o cauză, acest lucru atrăgând sancţiuni. „Au existat câteva reglementări care au intrat în vigoare anul acesta. Mă refer la obligativitatea participării unei părţi la anumite tipuri de litigii, la şedinţa privind avantajele medierii, al intrarea în vigoare a unei sancţiuni destul de drastice privind din respingerea acţiunii ca fiind inadmisibilă în condiţiile în care nu s-ar face dovada participării la această şedinţă în faţa mediatorului”, a declarat Valeriu Bădulescu, preşedintele Consiliului de Mediere. De asemenea, Bădulescu a mai subliniat faptul că „Avocatul sprijină una din părţi. Mediatorul, pe de altă parte, este neutru şi imparţial, adică acţionează fără să aibă interese în cauza părţilor şi fără să aibă vreun interes ca una sau alta din părţi să câştige. În condiţiile date, a se întruni în aceeaşi cauză şi în aceeaşi persoană ambele calităţi de avocat şi mediator este aproape imposibil. Din punct de vedere al legii medierii, acest lucru este sancţionabil”.

    Medierea te scapă de instanţă!

    La nivelul judeţului Gorj există aproximativ 70 de mediatori. Însă, gorjenii rămân sceptici în ceea ce priveşte şedinţa de mediere. De cele mai multe ori, cei care apelează la mediere nu mai ajung în faţa instanţei de judecată. „La momentul de faţă, în asociaţia noastră avem 68 de mediatori. Mai există circa 7 mediatori din Gorj înscrişi în alte asociaţii din alte judeţe, pentru că procedura de înscriere s-a făcut după absolvirea cursurilor. Am avut şi eu personal, şi colegii mei, cauze în care părţile s-au înţeles. S-a făcut acel acord de mediere şi mai mult, nici nu au mai ajuns la instanţă unii din ei”, a spus Liviu Buciu, preşedintele A.C.M.G. Şedinţa de informare asupra medierii este gratuită.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: