Angajații Complexului Energetic Oltenia sunt deciși să ajungă în fața instanței de judecată pentru a fi scoși la pensie. Sute de mineri și energeticieni din Complexul Energetic Oltenia au depus cereri la casele de pensii pentru a beneficia de noile condiții din Legea pensiilor modificată pe 18 august printr-un act normativ aprobat în unanimitate de Camera Deputaților. Potrivit prevederilor legale, vârsta de pensionare scade cu 13 ani prin introducerea de condiții speciale de muncă pentru angajații direct productivi.
Astfel, angajații din producție care au vârsta de 52 de ani, 25 de ani vechime în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani ar trebui să fie scoși la pensie în baza noii legi. Până acum, Casa Națională de Pensii a transmis că acest lucru nu este posibil, întrucât legea nu este completă în sensul retroactivității și al plății contribuțiilor din trecut. Ar fi necesar ca grupele de muncă 1 și 2 să fie asimilate la condiții speciale de muncă, în mod explicit. Cu toate acestea, legea menționează că noile prevederi se aplică celor care au lucrat nu celor care lucrează, adică în viitor.
Vasile Tivig, sindicalist în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a declarat că orice acțiune în instanță se va face în mod unitar, prin intermediul organizațiilor sindicale și nu individual. Sindicalistul este de părere că judecătorii vor interpreta în mod corect legea, dacă cererile de pensionare vor fi respinse de către casele județene de pensii. Acest lucru s-a întâmplat deja la Casa de Pensii Mehedinți. În Gorj nu a fost soluționat niciun dosar de pensionare până în momentul de față, în baza cererilor depuse de către angajații Complexului Energetic Oltenia.