spot_img
26.8 C
Târgu Jiu
miercuri, septembrie 27, 2023
Altele
  AcasăEconomicMinerii câștigă pe bandă rulantă procesele pentru pensionarea în baza Legii 197

  Minerii câștigă pe bandă rulantă procesele pentru pensionarea în baza Legii 197

  Minerii din trei județe câștigă pe bandă rulantă procesele pentru pensionarea la limită de vârstă, în baza Legii 197 din 2021, privind introducerea de condiții speciale de muncă la companiile energetice. Potrivit lui Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului „Energia”, din Termocentrala Rovinari, din ultimele date analizate la nivelul organizației pe care o reprezintă, numărul dosarelor în care au fost date decizii favorabile a trecut de 140. Cele mai multe sunt la Tribunalul Hunedoara, respectiv 120 de cauze în care hotărârea este favorabilă și executorie, dar nu este definitivă încă.

  Manu Tomescu a precizat că recent au fost date decizii favorabile pentru pensionarea la vârsta de 52 de ani și la Suceava pentru lucrătorii din zona minieră și energetică. De asemenea, sunt alte trei dosare câștigate la Tribunalul Mehedinți, în județul vecin. Nicio decizie favorabilă însă în județul Gorj unde se află 90% din producția de energie electrică pe bază de cărbune.

  Liderul de sindicat este de părere că este inexplicabil cum în spețe similare sunt date decizii diferite, deși raportarea se face tot la Legea 197 din 2021 care este în vigoare de anul trecut. Actul normativ nu este încă aplicat de către casele de pensii și sute de oameni au ales calea instanțelor de judecată. Unii au început să câștige procesele și casele de pensii sunt acum obligate să refacă dosarele și să dispună pensionarea la vârsta de 52 de ani, cu o vechime minimă în domeniu de 25 de ani și un stagiu de cotizare de 35 de ani.

  Este deja în vigoare Legea 74 din 2022 care modifică Legea pensiilor pentru angajații din companiile energetice, dar reglementează perioada de dinainte de 2001. Între 2001 și 2021 mulți angajați din Complexul Energetic Oltenia au pierdut grupele de muncă și au fost încadrați în condiții normale de muncă.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: