spot_img
Altele
    AcasăEconomicNoul CCM din CEO, un risc asumat

    Noul CCM din CEO, un risc asumat

    Cei peste 17.000 de angajaţi din CEO au începând de ieri un contract colectiv de muncă, pe baza căruia să poată primi drepturile şi facilităţile negociate. Cei doi parteneri de negocieri au semnat ieri contractul colectiv de muncă pe 2015, excepţie făcând anumiţi lideri de sindicat din FNME. În timp ce sindicatele se declară oarecum mulţumite de drepturile negociate, administraţia transmite prin managerul Laurenţiu Ciurel că era nevoie de un contract mai prudent.

    Sindicatele şi administraţia din CEO au semnat contractul colectiv de muncă pe acest an, după mai bine de două luni de negocieri tensionate, cu excepţia liderilor de sindicat din cadrul FNME. Dumitru Pârvulescu a declarat că nu a semnat acest document pentru că se pierd drepturi, contractul fiind parafat în schimb de reprezentanţii federaţiilor reprezentative. Preşedinţii sindicatelor venite astăzi la semnarea contractului colectiv de muncă s-au declarat mulţumiţi de facilitaţile şi drepturile obţinute pe parcursul discuţiilor, aceştia susţinând că s-au păstrat majoritatea drepturilor avute de personal în 2014. „Nu am semnat numai eu. Până la urmă au semnat toate federaţiile, avem un contract colectiv de muncă care va fi înregistrat la ITM în următoarele zile. Sunt foarte optimist pentru că aveam nevoie de un contract colectiv de muncă în baza protocolului care s-a semnat la Bucureşti cu ministrul, am reuşit să păstrăm majoritatea drepturilor minerilor. Eu consider că avem o realizare. Posturile de inspectori social nu se mai regăsesc în contract, le-am şters”, a declarat Constantin Creţan.

    Speranţe pentru jumătatea anului

    Cu părerile împărţite, o parte din sindicalişti speră ca a doua jumătate a anului să aducă veşti mai bune pentru angajaţi, în sensul de a se obţine şi alte drepturi. Liderul de sindicat de la Energia Turceni speră ca în a doua jumătate a anului să se asiste la o îmbunătăţire a facilităţilor prin introducerea de noi drepturi. „Salariile de încadrare nu s-a umblat la ele, zilele de concediu au rămas la fel, primele sunt trecute în contract nu mai sunt legate de pachetul de performanţă, prima de paşte, prima de sfârşit de an toate sunt în tichete. Sperăm ca în a doua parte anului să obţinem şi cota de combustibil şi prima de vacanţă să putem să o creştem, aşa cum a fost solicitarea noastră. Anul acesta avem un program de disponibilizări de 2100 de oameni, iar la anul vom vedea, anul acesta alt program nu va fi”, a declarat preşedintele de la Energia Turceni, Eugen Iovan. Astfel, conform declaraţiilor date de sindicalistul Aurel Nanu Mic se speră ca, după jumătatea anului, negocierile să aibă în atenţie cota de cărbune şi prima de vacanţă, acesta excluzând varianta ca pe parcursul acestui an, la CEO să se înregistreze un nou program de restructurare, bineînţeles cu excepţia celui de la 1 iunie. În ceea ce-l priveşte pe vicepreşedintele din SME Oltenia, Gabriel Bălăceanu, acesta susţine că este conştient de faptul că solicitările angajaţilor au fost mai mari. „La ora actuală, astea sunt posibilităţile societăţii. Nu ştiu cât de mulţumitor este pentru că aşteptările salariaţilor erau mari, dar nu este o cauză pierdută pentru că mai sunt posibilităţi ca pe parcurs, implicându-ne noi sindicatele, să găsim soluţii în a doua parte a anului, să venim cu ceva către salariaţi”, a susţinut sindicalistul Gabriel Bălăceanu.

    Ciurel: „Am avut de ales între două rele”

    Administraţia a declarat prin şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea, Ion Ruşeţ, că actualul contract colectiv de muncă a avut ca bază de plecare negocierile din ianuarie –februarie. Plăţile compensatorii vor viza acordarea între două şi şase salarii medii brute pe unitate. „Plăţile compensatorii vor fi cele stabilite prin protocol în programul de restructurare pentru anul 2015, între două şi şase salarii pe medii brute pe unitate, urmează să stabilim pentru anul 2016. Actualul CCM a avut ca bază de plecare negocierile din lunile ianuarie –februarie şi sigur CCM -ul care a fost în fiinţă până la data de 19 februarie”, a declarat Ion Ruşeţ. Contractul colectiv de muncă a fost semnat de reprezentanţii comisiilor de negociere, însă în prezenţa managerului companiei, Laurenţiu Ciurel. Acesta a declarat înainte de semnarea documentului, că actualul CCM nu este unul avantajos şi că ar fi trebuit să fie unul mult mai prudent. „CCM-ul nu este avantajos pentru administraţie şi sindicate, este un CCM posibil. Deocamdată va trebui să facem eforturi foarte mari ca să asigurăm surse să putem îndeplini acest CCM. Constat că este un CCM care prevede 14 zile libere alături de cele date de Guvern, încă 3 specifice doar pentru noi. Este un fel de al 13- lea salariu pe care nu ştiu cum o să-l plătim. Este un CCM în care sunt stipulate multe drepturi băneşti pe care nu ştim dacă vom avea surse să le acordăm până la sfârşitul anului. Sperăm într-o evoluţie favorabilă, dar părerea mea este că trebuia să fie un CCM mai prudent, însă am avut de ales între două rele şi am ales, ne-am asumat acest risc”, a spus, înainte de semnarea documentului, Laurenţiu Ciurel, managerul CEO. Administraţia speră ca cel târziu astăzi, contractul colectiv de muncă împreună cu anexele să fie înaintat la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în vederea înregistrării.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: