spot_img
11.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăEconomicNu sunt de acord ca minerii să intre în şomaj tehnic!

    Nu sunt de acord ca minerii să intre în şomaj tehnic!

    Intrarea minerilor de la Cariera Jilţ Nord în şomaj tehnic va fi decisă abia în urma întâlnirii ce va avea loc pe 19 septembrie între primarii din zona Jilţ, autorităţile judeţene şi conducerea CE Oltenia. De la polul opus, sindicatele transmit că nu este agreată soluţia intrării în şomaj tehnic a minerilor de la Jilţ Nord şi Mina Motru.

    Primarul localităţii Negomir Ion Gruescu a purtat discuţii cu reprezentanţii CE Oltenia, îngrijorat de situaţia în care se află minerii de la cariera Jilţ Nord. Aşa se face că înainte de a lua o decizie fermă legată de intrarea în şomaj tehnic a celor 1.000 de mineri, primarii din zona Jilţ împreună cu autorităţile judeţene şi conducerea CE Oltenia se vor întâlni la o masă rotundă pentru a analiza situaţia, încât să se vadă dacă se va putea evita trimiterea în şomaj tehnic a minerilor. În ceea ce priveşte poziţia sindicatelor, vicepreşedintele FNME Gheorghe Etăgan susţine că sindicatele nu sunt de acord cu intrarea în şomaj a minerilor, fapt pentru care se vor opune acestei măsuri. „Avem blocaje pe legea 255, act normativ care nici în timpul guvernării democrate nu a fost luat în seamă. Situaţia la Jilţ Nord este delicată, sunt 1.200 de mineri şi se intenţionează băgarea lor în şomaj tehnic. Nu vom fi de acord”, a explicat Gheorghe Etăgan.

    Directori schimbaţi

    Cu această situaţie nu este de acord nici liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, care susţine că trebuie schimbaţi toţi directorii de la unităţile miniere unde există probleme. „Nu suntem de acord cu şomajul tehnic sau cu pierderea locurilor de muncă. Suntem pentru menţinerea locurilor de muncă şi pentru a realiza profit. Unde treaba merge prost, directorii trebuie schimbaţi”, a declarat, la rândul lui, Constantin Creţan. Conducerea Diviziei Miniere a declarat că pentru cei 1.500 metri pătraţi de teren silvic şi agricol, cetăţeanul solicită suma de 10 miliarde lei vechi, dar şi angajarea a zece persoane. Într-o atare situaţie, cu fronturile de lucru blocate şi activitatea de exploatare redusă la jumătate, Daniel Antonie spune că cel mai probabil de la 1 octombrie cei 1.000 de mineri de la Jilţ Nord vor intra în şomaj tehnic. La un pas de şomaj tehnic s-ar afla conform şefului Diviziei Miniere şi salariaţii de la Mina Motru, motivul fiind dat de această dată de faptul că depozitele de cărbune sunt pline. În ceea ce priveşte situaţia de la Jilţ Nord, managerul Laurenţiu Ciurel a declarat că „dacă legea 255 nu va fi acceptată la Ministerul Finanţelor, acolo se va bloca totul. Nu există altă soluţie decât şomaj tehnic”, a mai spus Ciurel. Constantin Niţă, ministrul Energiei a declarat, la rândul lui, că se vor găsi soluţii. „Problema este că vom discuta cu Ministerul Finanţelor şi vom găsi soluţii”, a spus Niţă. Că situaţia este una complicată o recunoaşte şi Aurel Medinţu, şeful Diviziei Energetice. „Situaţia este complicată la Mina Motru. Vor intra în şomaj tehnic de săptămâna viitoare”, a spus şi Medinţu.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: