spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăEconomicOficialii Băncii Mondiale merg pe scăderea costurilor

    Oficialii Băncii Mondiale merg pe scăderea costurilor

    Delegația Băncii Mondiale a sosit ieri dimineață în judeţul Gorj, reprezentanții acestui organism internațional vizitând Complexul Energetic Rovinari, Cariera Roșia, dar și Termocentrala Turceni, unde au participat la o întâlnire cu sindicatele din companie. Managerul Laurențiu Ciurel a declarat că reprezentanții Băncii Mondiale au venit la CE Oltenia în urma invitației lansate, acesta fiind convins că delegația a părăsit compania cu o altă idee despre societatea de stat, decât aceea pe care o avea.

    delegatie-banca-mondiala-1

    O delegaţie a Băncii Mondiale a sosit ieri dimineaţă la Complexul Energetic Oltenia, venirea acestora fiind motivată de faptul că reprezentanţii acestor instituţii internaţionale vor să vadă modalitatea de implementare a programului de restructurare în cadrul companiei. Practic, conform administraţiei, atunci când s-a aprobat actul normativ de acordare a veniturilor de completare, angajaţilor ce urmau să fie restructuraţi, ca urmare a îndeplinirii condiţiilor de pensionare, România având un acord, trebuia obţinută aprobare şi de la aceste organisme internaţionale. Se ştie că în cadrul programului de restructurare au intrat aproximativ 1940 de angajaţi, ce îndeplineau condiţiile de pensionare, aceştia primind ca şi plăţi compensatorii între unu şi şase salarii. Delegaţia și-a început vizita la Termocentrala Rovinari, apoi la Cariera Roşia.

    delegatie-banca-mondiala-3Șeful CEO, Laurentiu Ciurel, a susținut că delegația Băncii Mondiale și-a format o altă opinie decât cea avută până în prezent cu privire la Complexul Oltenia. Am cerut să vină la Rovinari pentru a vedea lucrurile despre care le vorbeam la discuțiile de la București. Au avut ce vedea și impresia va fi alta decât cea ce pe care o aveau, și aceleași lucruri le pot vedea la orice altă termocentrală din Oltenia“, a declarat Laurențiu Ciurel. Prezentând investițiile realizate in sistemul energetic reprezentanților Băncii Mondiale, Ciurel speră într -o convingere a membrilor Consiliului de Supraveghere, legată de începerea moderrnizărilor la blocul energetic V. ,,Până la sfârșitul anului, sper să convingem Consiliul de Supraveghere să dăm drumul la lucrări”, a mai spus Ciurel.

    delegatie-banca-mondiala-2

    Căldărușe: „Nu au recomandat crearea CEO!”

    Ultima oprire a delegației Băncii Mondiale a fost la Termocentrala Turceni, unde delegația s-a întâlnit cu liderii de sindicat pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat prevederile contractului colectiv de muncă. În cadrul programului de restructurare, pe lângă forţa de muncă, s-au redus şi entităţi, Cariera Peşteana, Seciuri şi CET Brăila. Contactat telefonic, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia , Gabriel Căldărușe, a declarat pentru Acces Tv că s-a discutat și despre investiții , dar și legat de partea socială. ,,Discutiile care ne-au interesat pe noi au fost pe parte socială, pe ceea ce înseamnă partea de restructurare. Au fost abordate și teme tehnice, însă au fost și întrebări din partea dumnealor legate de modul de derulare a programului de restructurare. Noi le-am spus că pachetul de compensare a fost foarte mic, că oamenii sunt nemulțumiți și că dorim ca, pe viitor să dispară aceste disponibilizări. Le-am reproșat faptul că prin contractul de consultanță, de eficientizare, noi, partea sindicală, avem percepția că ar urma și un val de disponibilizări. Dumnealor spuneau de o scădere a costurilor și că nu impun asemenea măsuri. De altfel, au încercat să se scuze spunând că nu impun, ci că fac recomandări” , a declarat liderul SME Oltenia. Căldărușe a mai susținut că din discuțiile purtate cu delegația Băncii Mondiale au reieșit lucruri , ce dau de gândit, în sensul în care nu-și asumă modalitatea de acordare a facilităților către producătorii de energie regenerabilă, dar nici formarea CEO. ,,Problemele au fost ample și am cerut să facă recomandări și pe ceea ce înseamnă mixul energetic, care ar fi o soluție pentru SEN, pentru că vedem ce se întâmplă în acest an. Să fie creat acest mix energetic ca în alte state europene. Vedem că din 1997 au tot făcut recomandări și tot se fac restructurări în continuu. Nu s-a vorbit de o nouă restructurare și că acel studiu ce se face ar reprezenta un pas către eficientizare. Au mai spus un lucru, ce mi s-a părut important, anume că nu au făcut recomandarea de a se crea Complexul Oltenia și că nu au recomandat facilități extraordinare către producătorii de energie verde”, a mai precizat, Gabriel Căldărușe.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: