spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăEconomicPrivatizare majoritară la CE Oltenia

    Privatizare majoritară la CE Oltenia

    Ministerul Economiei va urgenta procedurile de privatizare majoritară a CE Oltenia. Declaraţia a fost făcută, la întâlnirea de ieri, de către Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, conform RTV.net. Recent, pe site-ul unui post naţional de televiziune a circulat informaţia cum că Guvernul va privatiza majoritar, prin licitaţii publice, până în iulie 2013, pachete de acţiuni de la mai multe companii printre care apăreau şi CE Oltenia şi CE Hunedoara.

    Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a participat ieri la o întâlnire cu premierul Victor Ponta, cu reprezentanţii Consiliului Consultativ, cu miniştrii Guvernului şi cu mediul de afaceri. Conform RTV.net, în cadrul discuţiilor purtate, Chiţoiu a declarat, în faţa celor prezenţi, că procedurile de privatizare majoritară la Complexurile Energetice Oltenia, Hunedoara şi Elcen Bucureşti vor fi urgentate. În ceea ce priveşte listărilor pe bursă, pe acelaşi site, apar informaţii cum că obligaţiile privind listările asumate în raport cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială vor fi îndeplinite la termenele prevăzute în acordul încheiat cu aceste instituţii. „În privinţa listărilor care sunt asumate cu instituţiile financiare internaţionale, ne îndeplinim obligaţiile la termenele prevăzute în acordul cu aceste instituţii. Mai mult decât atât, noi încercăm să urgentăm procedurile de privatizare majoritară şi la alte companii din domeniul energetic, respectiv Complexul Energetic Oltenia, înfiinţat în luna mai, Complexul Energetic Hunedoara, pe care îl înfiinţăm în această lună, Elcen Bucureşti – filială a Termoelectrica, care înregistrează unele dintre cele mai mari arierate atât în raport cu alte companii, cât şi cu bugetul de stat, dar şi din punct de vedere al creanţelor pe care le are de încasat”, a spus Daniel Chiţoiu, conform RTV.net. În opinia Ministrului Economiei, rolul privatizării acestor companii este acela de eficientizare şi de atragerea de investiţii pentru retehnologizare, întrucât statul român nu are bani să aloce acestor procese. „Mai mult, statul român nici nu poate să vină să majoreze capitalul social la aceste companii, pentru că ne-am asumat angajamentele faţă de Uniunea Europeană şi se consideră ajutor de stat. Interesul nostru este de a aduce investiţii în aceste domenii, de a aduce know-how, a aduce tehnologii noi şi, de asemenea, de a aduce finanţare atât pentru dezvoltarea sectorului energetic, dar mai ales pentru investiţii de mediu”, a explicat şeful de la Ministerul Economiei, conform RTV.net.

    Cârciumaru: „Trebuie să ne explice”

    Contactat telefonic, co-preşedintele USL Gorj, Florin Cârciumaru, a declarat că nu crede aceste informaţii, dar că va purta o discuţie cu şeful de cabinet al premierului Victor Ponta. „Când a fost promovată Strategia Energetică la Târgu-Jiu, eu ştiu că s-a spus că nu va fi privatizare majoritară. Ştiu care au fost discuţiile şi nu ştiu de unde au apărut aceste informaţii. Voi lua legătura cu şeful de cabinet al domnului Victor Ponta pentru a ne da lămuriri. Trebuie să vedem cine va fi acţionarul majoritar. Repet, ştiu ce s-a discutat de atâtea ori şi nu cred”, a declarat Florin Cârciumaru.

    Întrebat de viitorul CE Oltenia

    Privatizarea CE Oltenia a constituit subiectul întrebării adresate Ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, de către liderul democrat Ion Ruşeţ, la sfârşitul lunii iunie. Atunci, după ce a trecut în revistă importanţa economică a sectorului miniero-energetic pentru judeţ, democratul Ion Ruşeţ i-a prezentat şefului de la Economie paşii parcurşi spre înfiinţarea CE Oltenia. Plecând de la informaţiile existente, cum că s-ar urmări privatizarea CE Oltenia, senatorul democrat i-a solicitat atunci Ministrului Economiei un răspuns pe această temă, mai exact viziunea acestuia asupra viitorului CE Oltenia, dar şi asupra dezvoltării economice a judeţului Gorj.

    Sindicatele se revoltă

    Într-o atare situaţie, sindicatele încep să ia poziţii. Preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni-Adrian Marciuc a declarat că sindicatul pe care-l conduce se va opune procedurii de privatizare majoritară a CE Oltenia. „Se vorbea de o privatizare minoritară, pe pachete de 10-15%, însă, acum auzim altceva. Nu putem accepta aşa ceva, sub nici o formă şi nu vom sta să aşteptăm aceste privatizări. S-au făcut promisiuni iar acum se spune altceva”, a declarat revoltat liderul din Bazinul Jilţ. Şi totuşi, surse din sistem susţin că prin angajamentul semnat cu FMI, în schimbul banilor ce urmează a se da, fosta guvernare şi-ar fi dat acordul pentru vinderea acestor companii. Dacă se va şi ajunge la vinderea lor reală, la această întrebare nimeni nu poate răspunde cu certitudine, deşi de fiecare dată când a venit în judeţ actualul premier Victor Ponta a susţinut cu tărie că societăţile de stat din Gorj nu vor fi privatizate majoritar. Nu trebuie omis faptul că aceeaşi promisiune a fost făcută de acesta şi cu ocazia lansării, la Târgu-Jiu, a Strategiei Energetice a USL. Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, a declarat că „nu se acceptă privatizarea cu pachet majoritar şi vom face acţiuni de protest. Nu vrem să se distrugă sistemul energetic”, a declarat Iovan. Preşedintele Sindicatului Minerul Rovinari Pinoasa, Marin Golea, susţine că în statutul CE Oltenia este prevăzută o privatizare de minim 15% din acţiunile noii companii. „Este prevăzută o listare pe bursă după evaluare pe un pachet minoritar de minim 15%. Aşteptăm semnarea protocolului cu Ministerul Economiei şi atunci vom discuta cu Ministrul Daniel Chiţoiu despre ceea ce a vrut să spună”, a mai explicat preşedintele de sindicat.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: