spot_img
Altele
    AcasăEconomicSNLO a finanţat ilegal două cluburi de fotbal cu 8,8 milioane lei

    SNLO a finanţat ilegal două cluburi de fotbal cu 8,8 milioane lei

    Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a plătit 8 milioane lei către echipa de fotbal CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu şi 800.000 lei către CS Minerul Motru deşi cele două cluburi nu se aflau în administrarea companiei. Aceste nereguli au dus la prejudicierea semnificativă atât a bugetului companiei cât şi a bugetului de stat, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Economiei. Comisia de audit a descoperit, în cazul auditului Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), o serie de nereguli care au dus la prejudicierea semnificativă atât a bugetului companiei cât şi a bugetului de stat, potrivit unui comunicat al ministerului.

    Compania de stat Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu datorii totale în 2010 de peste 440 milioane lei, a avut anul trecut, în plină criză, cheltuieli de 8,8 milioane lei pentru finanţarea unor cluburi sportive, neprevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. În jur de 8 milioane lei au fost plătite către echipa de fotbal CS Pandurii Lignitul Târgu-Jiu şi 800.000 lei către CS Minerul Motru, potrivit auditului efectuat de către Ministerul Economiei. Cele două cluburi nu aparţin de SNLO şi prin urmare nu puteau fi finanţate. Legea privind cheltuielile sociale ale companiei nu permite finanţarea unor cluburi şi baze sportive care nu sunt în administrarea firmei. Astfel, cheltuielile de exploatare ale companiei s-au mărit anul trecut cu 8,8 milioane lei în mod nejustificat.

    Statul păcălit de SNLO

    O altă problemă descoperită de către oficialii ministerului este cea a nerestituirii la bugetul de stat a unei sume de aproape 8 milioane de lei reprezentând avansuri din surse bugetare. Acestea fuseseră plătite în 2009 deşi SNLO acceptase termene de livrare finale in 2011. Pentru nerestituirea la buget a sumei respective, veniturile cuvenite statului s-au diminuat cu peste 3 milioane de lei. Totodată, oficialii Ministerului Economiei au descoperit o majorare a cheltuielilor de exploatare cu suma de 697.603 lei reprezentând lucrări de reabilitare şi modernizare la construcţiile aflate în patrimoniul unor subunităţi. Contravaloarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a fost înregistrată în contul „alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi” fără a fi evidenţiate construcţiile noi rezultate. Mai mult, nu a fost majorată valoarea activelor şi nu a fost calculată amortizarea aferentă. De asemenea, s-a mai descoperit efectuarea fără bază legală în 2009 de cheltuieli în sumă de 123.914,02 lei din fonduri alocate de la bugetul de stat, reprezentând „cheltuieli comune de secţie” necuprinse în documentaţia tehnică şi caietul de sarcini plătite către SC Marsat SA Târgu-Jiu şi SC Fivex SA Târgu-Jiu.

    Excursii sindicale pe banii minerilor

    În 2009-2010 SNLO a efectuat cheltuieli în valoare totală de 16.202,25 lei, reprezentând decontarea contravalorii deplasării în străinătate a unor salariaţi care nu au îndeplinit misiuni pentru activitatea societăţii. Banii au fost cheltuiţi cu ocazia deplasării în străinătate a unor salariaţi încadraţi pe funcţia de inspectori sociali, care nu au îndeplinit misiuni pentru companie, ci au desfăşurat activităţi sindicale. În plus, în urma auditului, s-a observat schimbarea destinaţiei sumei de 294.412,20 lei (exclusiv TVA) din fondurile constituite pentru realizarea, dezvoltarea şi modernizarea producţiei în sectorul extractiv, prin efectuarea unor cheltuieli care nu sunt prevăzute a se finanţa din aceste fonduri. Astfel, SNLO a încheiat un contract cu Universitatea „Constantin Brâncuşi” de prestări servicii de cercetare cu tema „Valorificarea potenţialului hidraulic al apelor colectate în jompurile de colectare din cariere”, în cadrul acestui studiu nefiind regăsite lucrări de cercetare geologică pentru descoperirea de noi rezerve în vederea dezvoltării producţiei. Auditul demarat de actuala conducere a Ministerului Economiei activităţii companiilor din subordine a evidenţiat recent faptul că Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE) este programul cu cele mai mari probleme şi întârzieri în implementare, având 4.534 proiecte neevaluate.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: