spot_img
11 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăEconomicSubteranul CE Oltenia, la un pas de închidere

    Subteranul CE Oltenia, la un pas de închidere

    Subteranul din Gorj se va închide din 2013. În Bazinul Minier Motru, această soartă o vor avea Minele Ploştina şi Lupoaia urmare a faptului că rezervele de cărbune sunt prevăzute a fi epuizate la sfârşitul anului viitor. La Mina Tehomir, sindicatele vor milita pentru prelungirea activităţii şi asta pentru că unitatea funcţionează pe profit. Salariaţii vor fi redistribuiţi spre cariere, conform poziţiei sindicatelor.

    La subteranul din Mina Tehomir mai lucrează aproximativ 150 de mineri, pe schimburi, cu două abataje în funcţiune. Deşi în general se spune că minele de subteran funcţionează pe pierdere, la Mina Tehomir situaţia este cu totul alta. Cu o producţie lunară de 40.000 de tone, o putere calorică a lignitului de peste 2.100 kilocalorii/kg şi un preţ al cărbunelui /tonă de 50 de lei, Mina Tehomir funcţionează pe profit şi nu se compară cu minele sociale din Bazinul Motru, acolo unde preţul de producţie pe tona de cărbune este mai mare. Mina este prevăzută a fi închisă, se pare, la finele anului 2013, ulterior acestui proces minerii care nu în îndeplinesc condiţiile de pensionare, urmând a fi redistribuiţi în cariere. Contactat telefonic, preşedintele Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a declarat că „programul prevede închiderea minei la sfârşitul anului 2013. Noi, sindicatele, vom milita pentru ca subteranul să nu fie închis şi vom încerca să-l menţinem în funcţiune până când toţi salariaţii se vor pensiona. „Mina Tehomir este o unitate, care spre deosebire de subteranul din Motru, funcţionează pe profit”. Cât despre salariaţii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la închiderea minei, Marciuc a confirmat faptul că minerii în cauză vor fi redistribuiţi în cariere.

    Subteranul din Motru, închis

    Anul 2013 pare a fi cel în care se va pune capăt muncii în subteran, adică a ceea ce a însemnat începutul mineritului în Oltenia. În perioada 2009-2012, la nivelul SNLO-USMO, s-a derulat programul de acompaniament social şi eficientizare, perioadă în care anual s-a redus din numărul salariaţilor. Cele două mine din Bazinul Motru, Ploştina şi Lupoaia produc cărbune la un preţ de producţie de 55,8 lei/tonă, conform unor surse din sistem. În subteranul din Motru se lucrează pe trei schimburi, cu 430 de salariaţi şi o producţie lunară de 30.000 t cărbune, puterea lignitului fiind de 1850 kilocalorii/kg. Aşa cum a declarat de nenumărate ori şi preşedintele FNME, Marin Condescu, minele Ploştina şi Lupoaia au devenit de-a lungul timpului mine sociale, ţinute în activitate pentru a ajuta personalul angajat să ajungă la pensie. Pe 13 august minerii de la subteranul din Motru şi Dragoteşti se vor reîntoarce la muncă, asta după ce până acum s-au aflat în concediu de odihnă şi şomaj tehnic. Închiderea subteranului este o idee susţinută chiar şi de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu. La una din vizitele făcute în Gorj, Traicu a declarat că „subteranul nu se mai justifică economic”. Surse din sistem au declarat că programul de eficientizare şi acompaniament social a fost unul prevăzut cu FMI, în perioada în care SNLO ca şi companie de stat se afla sub monitorizarea acestui organism internaţional.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: