spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăEconomicZiua Minerului, în august

    Ziua Minerului, în august

    Liderii de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine-Energie vor relua discuţiile pentru stabilirea datei de sărbătorire a Zilei Minerului, asta în condiţiile în care protocolul semnat cu administraţia nu mai este valabil. Discuţiile au fost reluate ca urmare a faptului că de la o un bazin minier la altul data de sărbătorire a acestei zile diferă.

    În Bazinul Minier Jilţ, Ziua Minerului se sărbătoreşte pe 6 august, zi de care cei peste 2.000 de mineri vor putea profita la maximum, aceasta fiind nelucrătoare. Una peste alta, am putea spune că până pe 7 august minerii vor putea intra într-o mică minivacanţă. Primele în valoare de 700 lei se vor da salariaţilor până pe data de 3 august iar ziua de 6 august este liberă dar plătită. La această zi se mai adaugă şi cea de 15 august, care este declarată nelucrătoare. Preşedintele sindicatului Adrian Marciuc a declarat că „de ziua lor, minerii din Bazinul Jilţ au parte de o zi liberă, conform contractului. Li se vor da prime în valoare de 700 lei, până pe data de 3 august, acesta fiind un alt drept negociat în contractul colectiv de muncă. Este foarte greu să lucrezi în carieră, este meseria aleasă de ei şi trebuie răsplătiţi pentru eforturile depuse zi de zi”.

    Golea: „Sărbătorim pe 23-24 august”

    La EMC Rovinari, în contractul colectiv de muncă este notată ziua de 17 august ca fiind de sărbătoare, însă, aşa cum a declarat preşedintele de sindicat Marin Golea s-a obişnuit ca minerii să petreacă în pădurea de la Câlnic. „An de an sărbătorim Ziua Minerului în pădurea de la Câlnic. În acest an se va sărbători pe 23 sau 24 august, pentru că aşa este tradiţia. Această petrecere câmpenească dăinuie încă de când eram eu copil. Sfânta Varvara este cunoscută ca fiind sărbătoarea religioasă, este ocrotitoarea minerilor”, a spus Marin Golea. Această sărbătoare este prima care, de când a fost înfiinţată CE Oltenia, a contribuit la uniformizarea drepturilor minerilor şi energeticienilor. Dorinţa minerilor de sărbătorire a acestei zile, prin organizarea de petreceri câmpeneşti, este uşor de înţeles, în condiţiile în care în fiecare an în curtea carierelor şi subunităţilor miniere se organizau mese festive şi se încingeau hore.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: