spot_img
18.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesFructele de pădure, vândute la export la preţuri derizorii

    Fructele de pădure, vândute la export la preţuri derizorii

    Recoltarea fructelor de pădure a început în trombă şi, deja primele tone de afine au luat calea exportului. La nivelul Direcţiei Silvice Gorj vor fi colectate numai puţin de 55 de tone de fructe de pădure şi toată cantitatea va merge direct în Germania. În România nu rămâne nici un kilogram din astfel de fructe. Preţul perceput pentru un kilogram de fruct se ridică la valoarea de puţin peste opt lei.

    În această perioadă a început recoltarea fructelor de pădure în Golul Alpin din Gorj, iar cele câteva zeci de tone de fructe merg direct în Germania. Pentru anul acesta conducerea Direcţiei Silvice şi-a propus să vândă la export numai puţin de 55 de tone de fructe de pădure. În primele zile ale acestei săptămâni au fost recoltate deja patru tone de afine care urmează să fie trimise în străinătate de firma care a câştigat licitaţia pentru export. „De câteva zile a început campania de colectare a fructelor de pădure la nivelul judeţului Gorj. Sunt colectate cantităţi din Novaci, Baia de Fier, Polovragi, iar fructele merg la export, în Germania. Avem în acest moment deja patru tone de afine, care vor pleca în Germania. Preţul perceput este de 8,5 lei pe kilogram pentru afine şi doi lei pentru mure. Ne-am propus o recoltă de 25 de tone de afine şi 30 de tone de mure”, a explicat directorul Direcţiei Silvice Gorj, Ovidiu Cârstoc. Acesta a mai precizat că din păcate în ţară nu rămâne nici un kilogram de fructe de pădure, ci toate merg la export.

    Pădurarii cară şi 20 de kilometri câte 200 de kilograme de fructe

    Pădurarii sunt cei care în această perioadă au muncă serios. Aceştia sunt nevoiţi să care din munţi sutele de kilograme adunate zilnic. Aceştia spun că munca este destul de grea, iar preţul plătit este mediocru. Fiecare pădurar are o cotă de cel puţin o tonă de fructe până la sfârşitul sezonului. „Este foarte greu să le culegi. Mergi zeci de kilometri în munte să le aduni şi apoi cari sacii plini înapoi câţiva zeci de kilometri. Banii plătiţi pe kilogram sunt puţini în comparaţie cu munca depusă pentru culegerea acestora”, a spus Marcel Ceauşescu, unul dintre pădurarii care se ocupă în această perioadă cu adunatul fructelor de pădure. Angajaţii direcţiei care se ocupă cu primirea fructelor spun că zilnic descarcă cel puţin o tonă de astfel de fructe. Fructele de pădure adunate din Golul Alpin nu pot fi decât sănătoase, având în vedere mediul curat în care acestea cresc. Magazinele cu profil eco se bat pe astfel de produse, având în vederea calitatea lor. De multe ori însă vom avea surpriza ca pe rafturile magazinelor din străinătate să găsim produse inscripţionate cu „Made in Romania”.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: