spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesLocalnicii din Colţeşti beau apă sărată

    Localnicii din Colţeşti beau apă sărată

    Cele peste 120 de familii din satul Colţeşti, comuna Logreşti continuă să nu aibă apă potabilă în fântâni şi asta ca urmare a faptului că proiectul depus de primărie pe măsura 322 nu a primit punctajul necesar, pentru a fi declarat eligibil. Edilul localităţii Ion Băluţă a găsit o soluţie la problema cetăţenilor, acesta aşteptând răspunsuri de la Agenţia Fondului de Mediu şi de la Ministerul Dezvoltării pentru proiectele depuse. Până la primirea răspunsurilor, oamenii aduc apă pentru consum de la mai bine de doi kilometri depărtare.

    Nici după 12 ani de la erupţia sondei petroliere din satul Colţeşti, problema lipsei apei potabile nu a fost rezolvată. Localnicii din Colţeşti sunt nevoiţi şi acum să aducă apă potabilă pentru consumul propriu şi cel gospodăresc de la mai bine de doi kilometri depărtare, pentru că, cea din fântâni este sărată. Unul din localnici ne-a declarat că se descurcă foarte greu „zi de zi trebuie să car apă pentru a pregăti o mâncare, pentru a ne spăla. Ce să mai zic de gospodărie! Nu pot da apă sărată la animale iar pentru udatul grădinii la fel. De patru-cinci ori pe zi nu fac altceva decât să iau bidoanele şi să car apă”. Supărarea cetăţenilor este mare, având în vedere că majoritatea familiilor din sat au copii mici. Un alt cetăţean spune că şi-a pierdut orice speranţă de a putea bea apă din propria fântână „am tot aşteptat şi nimic. Acum cu domnul primar aşteptăm şi noi. Dânsul a încercat, cică a depus proiecte, dar … nimic. Încearcă şi dânsul, are speranţe şi el”.

    Băluţă: „aştept răspuns la proiectele depuse”

    Nu numai cetăţenii din Colţeşti au nemulţumiri, ci şi primarul, în condiţiile în care proiectul depus în 2010 pe măsura 322 nu a fost declarat eligibil. În ciuda răspunsului primit, edilul şef a găsit alte soluţii, depunând noi proiecte şi la care încă aşteaptă răspunsuri. „De la o zi la alta aştept răspuns de la Agenţia Fondului de Mediu unde am depus un proiect limitat. Am mai depus un alt proiect extins, la toată localitatea pentru realizarea reţelei de alimentare cu apă şi canalizare, pe programul doamnei Elena Udrea. Oamenii se descurcă greu, apa este sărată şi are şi un gust de produs petrolier”, a declarat Ion Băluţă.

    Rezolvarea problemei, promisiune de campanie?!

    Şi totuşi primarul din Logreşti le reaminteşte parlamentarilor de pe colegiu că problema apei a fost o promisiune dată votanţilor la alegerile din 2008. În ceea ce priveşte poziţia Consiliului Judeţean, asemeni primarului şi preşedintele Ion Călinoiu aşteaptă un răspuns la proiectul depus. „Proiectul depus la Ministerul Dezvoltării a fost menţionat ca fiind prioritar, având în vedere accidentul petrolier ce a avut loc cu ani în urmă. Aşteptăm un răspuns iar în funcţie de acesta vom vedea care sunt demersurile ce se impun a se lua”, a precizat Călinoiu. Un sprijin total vine şi din partea liderului liberal Dian Popescu „ar trebui depus un proiect comun pe mai multe localităţi, pentru a se obţine finanţare. Voi lua legătura cu factorii din Petrom, pentru că există un program pe mediu finanţat de Uniunea Europeană, de refacere a suprafeţelor afectate de asemenea accidente. Prin programul de privatizare al Petrom s-au alocat 500 milioane de euro”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: