spot_img
Altele
    AcasăNews AlertPolițiștii ar putea primi puteri sporite în lupta cu infractorii

    Polițiștii ar putea primi puteri sporite în lupta cu infractorii

    Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Legea de organizare a Poliției Române astfel încât polițiștii să aibă o autoritate mai mare în fața infractorilor. De asemenea, MAI cere introducerea pedepsei cu închisoarea pentru cei care înjură un polițist, dar și pentru persoanele care continuă să tulbure liniștea publică după ce au fost amendate.

    Numărul mare de polițiști bătuți, înjurați sau chiar uciși în timpul serviciului a determinat MAI să ceară schimbarea legii. Astfel, în proiectul pentru modificarea Legii nr. 218/2002 privind organizarea şi funcționarea Poliției Române, pus în dezbatere publică de MAI, au fost incluse principalele proceduri de acţiune a poliţiştilor

    Ca noutate, polițistul are dreptul să interzică accesul persoanelor la locul săvârșirii unor infracțiuni, precum și accesul într-un spațiu, imobil sau mijloc de transport dacă prin aceasta se pune în pericol viața sau integritatea corporală a unor persoane.

    În plus, polițistului îi este permis să oprească forțat şi să imobilizeze vehicule, „inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare“, se arată în proiectul de lege. De asemenea, în lege se stipulează clar cum trebuie să procedeze o persoană care „face obiectul unor măsuri polițienești“. În acest sens, persoana respectivă trebuie să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă.

    În caz contrar, polițistul poate presupune că persoana în cauză intenționează să comită infracțiuni cu violență, mai ales dacă acesta nu răspunde la somația „Stai, poliția! – Nu te apropia!“.

    O altă noutate este transpunerea în lege a unor noi mijloace de constrângere pe care le poarte folosi un polițist. Pe lângă cătușe, bastoane sau arme de foc, oamenii legii au dreptul să folosească forța fizică, „inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau lovituri“. De asemenea, polițiștii pot folosi autovehiculele pentru oprirea forțată și blocarea unor vehicule, precum și pentru deschiderea unor spații închise.

    Mai trebuie precizat că polițistul are dreptul să folosească forța fizică și atunci când o persoană, deși nu este violentă, se opune solicitărilor acestuia.

    Folosirea mijloacelor de constrângere se face după avertizarea verbală și după acordarea timpului necesar persoanei pentru a se conforma solicitărilor poliţistului. Când este iminentă o acțiune violentă împotriva polițistului, acesta poate trece peste avertizarea verbală.

    Acțiunile polițistului pot fi înregistrate audio-video fără consimțământul persoanelor vizate.

    Același proiect de lege descrie și alte drepturi ale polițiștilor, cum ar fi cel de a legitima și stabili identitatea unei persoane, de a duce o persoană la secție, dar și de a efectua controale corporale, controale ale bagajelor sau unor autovehicule.

    Sursa> http://www.gds.ro/Actualitate/2017-12-04/politistii-ar-putea-primi-puteri-sporite-in-lupta-cu-infractorii/

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: