spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăNews AlertZiua prevenirii violenței în familie. Ce au făcut polițiștii din Gorj

    Ziua prevenirii violenței în familie. Ce au făcut polițiștii din Gorj

    Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a inclus, firesc şi necesar, o zi împotriva violenţei. Trebuie să vorbim despre asta, să conştientizăm, să ne ferim, să prevenim.

    Joi, 5 octombrie, polițiștii gorjeni au continuat activitățile preventive, tema specifică a acestei zile fiind prevenirea infracţiunilor comise cu violență, cu accent pe prevenirea violenței în familie. Demersurile polițienești s-au adresat femeilor și tinerelor ce pot fi afectate de violenţa din familie sau cuplu, un subiect încă tabu în România.

    Efectele violenţei sunt devastatoare, nu doar pentru victimele însele, ci pentru întreaga micro-comunitate în care trăiesc, atât pentru că martorii tăcuți (mai ales copiii) suferă și ei, cât și pentru că, nespusă, drama violenței distruge ființa umană așa cum o cunoaștem.

    Polițiști din cadrul BAPC, Serviciului Investigații Criminale, împreună cu polițiști din cadrul subunităților de poliție și reprezentanți ai D.G.A.S.P.C. Gorj, au organizat o serie de activități pe linia prevenirii infracțiunilor de violență în familie, în localitățile Plopșoru, Țânțăreni,Turceni, Târgu Cărbunești și Stoina.

    La întâlnirile cu cetățenii polițiștii au susținut prelegeri pe tema zilei, urmate de dezbateri despre prevenirea violenței în familie, au fost oferite informații și recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să-l adopte pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor comise cu violență. Totodată au fost prezentate măsurile de ocrotire de care beneficiază victimele violenței domestice și au fost distribuite ghiduri cu informații.

    În cadrul întâlnirilor a fost vizionat filmul documentar „Aripi Frânte”, care prezintă situaţia victimelor violenţei domestice din România prin câteva cazuri ale unor deţinute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveştilor unor femei care au trăit o viaţă în abuzuri şi frică, despre ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferinţe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat, să clacheze şi să devină din victimă agresor, făcându-şi singure dreptate.

    Polițiștii au fost în vizită şi la societăți comerciale cu un număr mare de angajate femei, cu care au discutat aspecte legate de dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie.

    În unitățile școlare, prin creațiile lor, elevii au reușit să transpună, în mod artistic viziunea proprie cu privire la fața întunecată a violenței domestice, în urma întâlnirilor interactive pe care le-au avut cu polițiștii de prevenire. Copiii au surprins și au creat, cu ajutorul culorilor, imagini cu impact emoțional, conținând mesaje pătrunzătoare, care promovează nonviolența şi încurajează la o atitudine împotriva violenței în familie. Peste 480 de persoane, au fost beneficiarii activităților.

    De asemenea, au mai fost organizate un număr de 102 activități de către polițiști din cadrul Subunităților și Posturilor de poliție din județ (65 de localități), pe tema prevenirii infracțiunilor de violență în familie, la care au participat peste 3.150 de persoane (elevi, cadre didactice, cetățeni).

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: