Politica mai presus de binele gorjenilor. Parlamentarii gorjeni nu au căzut de acord în privința unor amendamente la Legea Pensiilor care să aducă avantaje angajaților din CE Oltenia. Din dorința de a demonstra că le pasă, aleșii gorjeni au depus, în funcție de tabără, fiecare câte un amendament. Singurii de neclintit sunt liberalii.
După grupul social-democrat și parlamentarul USR PLUS a depus un amendament pentru modificările la Proiectul de Lege pentru completarea alin. (1) al art. 30 și pentru modificarea art. 56 din Legea nr. 263/2020 privind sistemul unitar de pensii publice. Radu Miruță susține că a încercat să găsească o soluție pragmatică la problemele angajaților din CE Oltenia.
“Am analizat pe toate părțile și din toate punctele de vedere o strategie ca aceste lucruri să treacă în Camera Deputaților, soluție agreată și de către protestatari și am depus un amendament la proiectul de lege, după cum urmează:
Exprimarea: „Unitățile de producție a energiei electrice și termice” s-ar modifica prin amendamentul depus in: „Activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui.”
Motivele sunt următoarele: Forma propusă inițial și adoptata tacit de către Senat include o categorie vasta de angajați, mult mai mulți decât scopul care justifica introducerea prezentei modificări – acei angajați care își desfășoară activitatea in condiții deosebite. Lăsându-i pe toți, impactul bugetar face cu șanse mari ca întreaga propunere sa fie respinsa, lăsând problema nerezolvata fix pentru cei aflați in nevoie mai mare – pe cei care lucrează în condiții deosebite si unii le au, unii nu;
Prin acest amendament este inclusă explicit și o aripă afectată de către aceleași condiții deosebite, anume pe cei din unitățile de extracție a cărbunelui, cei mai mulți fiind deja prinși in astfel de scheme. Per ansamblu, numărul persoanelor care ar beneficia de aceasta prevedere, după acest amendament, ar fi mult mai mic prin comparație cu forma inițială si in logica „beneficiază de aceste avantaje cei care efectiv au avut activități deosebite sau speciale”, reducându-se impactul bugetar;
In prezent, din motive istorice (sindicate diferite), exista colegi de munca ce desfășoară activități identice, însă unii beneficiază de condiții deosebite (Rovinari), alții nu (Turceni). Este o inechitate evidenta ca oameni care își desfășoară activitatea in condiții identice sa beneficieze de avantaje diferite. Prin aceasta propunere, toți vor beneficia la munca egala, de tratament egal;
Industria producatoare de energie electrica pe baza de carbune este pe o panta descendenta, planul de restructurare trimis Comisiei Europene presupunand reducerea presonalului – iesind putin mai devreme la pensie, se depresurizeaza impactul social al angajatilor afectati de reducerea evidenta a activitatii de productie a energiei pe baza de carbine”, susține Radu Miruță.
Calcule în ani
În ceea ce privește impactul financiar, deputatul susține că: “cei mai multi dintre angajati beneficiaza deja de conditii deosebite de munca (cei din exploatarile miniere de suprafata), sau chiar speciale (cei din cele subterane), insemnand deja reducerea varstei de pensionare cu 10 ani, la un stagiu de cotizare de 30 de ani, precum cel mentionat. Prezenta lege acorda deja o reducere a varstei de pensionare cu 13 ani pentru o serie larga de profesii, unele chiar mai putin afectate de tranzitie asa cum sunt profesiile de balerin, calaret de circ, dansator, jongler sau clovn, justificandu-se cu atat mai mult acordarea acestei reduceri pentru persoanele a caror activitate va fi redusa in mod clar. Asadar, diferenta de la cei 10 ani oricum acordati acestei categorii acum in cauza, la cei 13 ani propusi prin noua includere in prezenta lege este de doar 3 ani. Din acesti 3 ani diferenta, conform OUG 69/2019, pentru o perioada de 2 ani se acorda venit de completare pentru ca angajatii se afla in program de restructurare, asadar, ar ramane practic doar un singur an in care ar fi inclusi doar angajatii din productie, mentenanta si activitati asimilate, precum si cei din zona de exploatare miniera. Mai ramane o inechitate majora de care ma voi ocupa separat: localnicii din perimetrul zonelor afectate beneficiaza de pensionare mai devreme, oriunde ar lucra, dar cei din birorile termocentralelor, carierelor chiar daca sunt in mijlocul problemei, nu. Si pentru dumnealor va fi o problema cat timp dimensiunea activitatii va fi in scadere si trebuie gasita o cale decenta dupa o viata la serviciu. Este un lucru inechitabil pe care voi incerca sa il corectez”, a mai transmis parlamentarul de Gorj.