spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialDe la 1 aprilie, producătorii de lapte, așteptați la APIA cu declarații

    De la 1 aprilie, producătorii de lapte, așteptați la APIA cu declarații

    APIA Gorj are noutăți pentru producătorii de lapte! De la 1 aprilie, peste 4 mii de fermieri sunt așteptați cu declarațiile anuale privind livrările și vânzările realizate în anul de cotă 2014-2015. Anul de cotă se încheie la 31 martie, iar data limită de depunere a declarațiilor este 14 mai 2015. Cei care vor depăși termenul, riscă să piardă prima suplimentară acordată fermierilor pe tona de lapte.

    În județul Gorj, anul trecut au fost gestionate 4140 de cereri, din care 3356 au reprezentat cereri cu declarațiile anuale de vânzări directe. Până în 2014, producătorii deținători de cotă de lapte trebuiau să depună declarația anuală chiar dacă nu a comercializat lapte. Vestea este că din aprilie 2015, cota de lapte este eliminată, ceea ce aduce și aspecte bune dar și mai puțin bune pentru fermierii din întreaga țară. Cei mai avantajați vor fi fermierii din marile țări producătoare de lapte care vor invada practic piața românească. Până în 2014, depășirea cotei de lapte instituită în întreg spațiul comunitar, pentru vânzări atrăgea sancțiuni. De la vară, fermierii români se tem de un aflux de lapte și produse de lapte din export. „Până în 2014 inclusiv fiecare stat european era ținut de această cotă, iar dincolo de ea, dacă o depășea, era aspru pedepsit. De la 1 aprilie, statele membre vor putea produce de la bovine cantitate de lapte nelimitată, ce va putea fi utilizată în interior și exterior. Începând cu 2015, de la 1 aprilie se elimină în tot spațiul european, acest sistem național general de administrare a cotei de lapte. Sigur că există o anume îngrijorare în rândul producătorilor și al fermierilor, al deținătorilor de ferme, pentru că o dată cu eliminarea cotei, apare temerea că vor fi confruntați cu un aflux al cantității de lapte și de produse de lapte, din spațiul european”, a declarat Constantin Negrea, director APIA Gorj.

    Declarațiile, primul pas pentru obținerea sprijinului financiar aferent lui 2015

    De ce este imperios pentru fermieri să depună declarațiile anuale privind cantitatea de lapte achiziționată în anul de cotă 2014/2015? Datele ajung în adeverințele eliberate de Centrul Județean APIA Gorj, necesare la solicitarea subvenției pe 2015. „Este extrem de important ca aceste declarații să fie depuse pentru că datele cuprinse în ele vor fi preluate în adeverințele pe care centrele județene APIA le vor elibera fermierilor pentru a solicita sprijinul financiar începând cu 2015,, a declarat directorul APIA Gorj. Informațiile ce trebuie prinse în declarații se referă la numărul de vaci de lapte, cantitatea de lapte obținută, cea consumată în gospodărie, în consum propriu, pentru creșterea vițeilor și disponibilul pentru piața liberă.

    Depășirea termenului lasă fermierii fără primă

    De asemenea, conducerea APIA Gorj amintește fermierilor faptul că nedepunerea declarațiilor în termen îi lasă fără prima suplimentară pe tona de lapte. Aceasta a fost acordată începând cu 2013, când fermierii au beneficiat de ea pe lângă prima pe cap de animal. De la 92 de lei în 2013, prima pe tona de lapte ajunge în 2014 în jurul sumei de 90 de lei, dar va fi ratată de producătorii deținători de cotă de lapte cei care nu depun declarațiile anuale până la 14 mai 2015.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: