spot_img
11 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăSocial100 de ani de la naşterea Privighetorii neamului românesc

    100 de ani de la naşterea Privighetorii neamului românesc

    De astăzi se deschid manifestările omagiale, închinate centenarului naşterii Privighetorii Neamului Românesc, Maria Lătăreţu. Casa Muzeu Maria Lătăreţu din satul natal Bălceşti şi Căminul Cultural din aceeaşi localitate, vor găzdui momente deosebite, ca o prefaţă la ce va urma zilele următoare. Ediţia jubilară a Festivalului concurs „Maria Lătăreţu” se anunţă una cu greutate, pe măsura inegalabilei interprete de muzică populară. Organizarea celei de-a XVIII-a ediţii se vrea un omagiu, închinat artistei, pentru zestrea de melodii şi folclor lăsate tuturor românilor. Festivalul Naţional al Cântecului Românesc „Maria Lătăreţu” îşi deschide porţile la Târgu-Jiu pe 8 noiembrie. Timp de trei zile glasuri măiestre şi o dragoste de folclor vor umple sala şi scena Casei de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu.

    De la an la an Festivalul concurs „Maria Lătăreţu” a căpătat amploare şi prestigiu printr-o largă participare a tinerilor interpreţi de muzică populară din întreaga ţară. Organizatorii se aşteaptă ca ediţia din acest an să fie la înălţime. Cele trei zile de concurs vor da ocazia totodată unor recitaluri semnate de importanţi interpreţi ai muzicii populare româneşti, iar prezenţa invitaţilor speciali vor aduce un plus de distincţie. De altfel, nume sonore în rândul juriului, precum şeful Catedrei de Folclor din Bucureşti, prof.univ.dr.Gheorghe Oprea care va prezida juriul, dar şi renumitul muzicolog Marioara Murărescu cântăresc greu pe lista unui juriu profesionist. Aceştia vor fi alături de reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi de figuri pregnante ale instituţiilor de artă şi cultură din Târgu-Jiu, precum directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu sau Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor. Aportul financiar al Consiliului Judeţean este de 48 de mii de lei, iar fiecare instituţie de cultură implicată a contribuit cu o sumă din propriul buget. Costurile totale ale festivalului sunt de 100 de mii de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a spus că „organizarea evenimentului se vrea un efort menit să aibă un singur ecou, Maria Lătăreţu aniversată la Gorj, recunaoscută în ţară şi peste hotare”. De la Ansamblul Artistic „Doina Gorjului”, până la Şcoala Populară de Artă, implicarea este una vastă şi din suflet a oamenilor îndrăgostiţi de valorile autentice. Directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Gheorghe Porumbel, a mulţumit sprijinului autorităţilor judeţene, dar cel mai mult îşi doreşte ca un astfel de festival să stârnească un interes pe măsură an de an. „Este o ediţie aparte, se împlinesc 100 de ani de la naşterea Mariei Lătăreţu şi trebuie să-i dăm festivalului o altfel de conotaţie. Bugetul alocat este de 50 de mii de lei, iar dacă nu ne va ajunge, deşi vom face faţă, tot noi vom astupa găurile”, a precizat Gheorghe Porumbel, atrăgând atenţia că la Gorj se organizează încă acţiuni culturale ieftine.

    Nu poate fi uitată

    Astăzi, satul natal al Mariei Lătăreţu prinde viaţă, cum altfel, decât omagiind-o pe cea care i-a dat eternitatea. Prefaţa festivalului se face în ziua care marchează centenarul naşterii Privighetorii Neamului Românesc, luni, 7 noiembrie. O zi încărcată în acţiuni de suflet, a asigurat Viorel Gârbaciu, pentru că la Casa Muzeu din satul natal al Mariei Lătăreţu, Bălceşti se va ţine o slujbă de comemorare, se vor rosti cuvinte evocatoare de către autorităţile locale şi judeţene, se vor depune flori, iar copiii vor pregăti un moment artistic. „În partea a doua a zilei, un spectacol omagial, semnat de Ansamblul Folcloric « Maria Lătăreţu » al Şcolii noastre va avea loc la căminul din localitate, iar împreună cu prietenul Carol Landt vom duce acolo un mare portret al cântăreţei care va rămâne la căminul ce-i poară numele”, a subliniat directorul Şcolii Populare de Artă, Viorel Gârbaciu. Strădania este şi a Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale. Secretariatul festivalului este coordonat de directorul, Ion Cepoi, care este trup şi suflet pentru acţiunile ce au ajuns să însemne ceva pentru valoarea autohtonă. Mai mult, din pleiada de manifestări dedicate Privighetorii Gorjului, nu putea lipsi un simpozion care să pecetluiască cei 100 de ani de la naşterea artistei. Festivalul se va încheia pe 10 noiembrie cu gala premiilor şi cu un dor de ediţii viitoare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: