spot_img
20.4 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăSocialA început goană după măceşe

    A început goană după măceşe

    Reprezentanţii Direcţiei Silvice Gorj a început de ieri recoltarea măceşelor. Pentru acest an şi-au propus să vândă la export o cantitate de 60 de tone de măceşe, iar preţul acordat pentru un kilogram este de 1,8 lei. Direcţia Silvică va câştiga însă bani frumoşi pe tona de măceşe, pe care o vor vinde la export cu 650 de euro.

    Nici bine nu s-a încheiat recoltarea afinelor şi cea a murelor, că reprezentanţii Direcţiei Silvice Gorj au trecut la o nouă colectă a altor fructe de pădure. Este vorba despre măceşe, iar cele câteva zeci de tone propuse pentru achiziţionare vor ajunge la export. Nici un kilogram de măceşe nu va rămâne în ţară, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice Gorj, care au primit deja primele măceşe adunate cu migală din pădurile gorjene. „Avem un plan de a colecta numai puţin de 60 de tone de măceşe, acţiune care a început deja. În prezent au fost aduse câteva sute de kilograme şi şefii de ocoale continuă să aducă la centrul de colectare cantităţile de fructe pe care le adună din teren. Preţul de achiziţie este de 1,8 lei pentru un kilogram de măceşe, iar către export le livrăm cu 650 de euro tona de fructe”, a explicat Ovidiu Cârstoc, director în cadrul Direcţiei Silvice Gorj.

    Măceşele, atent verificate

    La centrul de colectare din Preajba pădurarii au început deja să aducă primele cantităţi de măceşe achiziţionate de la culegătorii care se aventurează prin munţi. Reprezentanţii Direcţiei Silvice verifică atent fiecare cantitate de fructe adunată, pentru a fi siguri că îndeplinesc cerinţele firmei contractante. „trebuie să fim atenţi la fructele colectate, pentru că trebuie să îndeplinească cerinţele firmei care le preia de la noi. Încercăm să dăm la export o cantitate cât mai mare şi cât mai bună, şi din acest motiv verificăm fiecare kilogram de măceşe, să nu fie crude, sau alterate. Le păstrăm în frigider şi apoi le livrăm”, a spus directorul adjunct al Direcţiei Silvice Gorj, Marioara Iftimie.

    Seceta a copt fructele mai devreme

    Şefii Ocoalelor Silvice spun că au o cotă de fructe de colectat, dar seceta a pus în pericol dezvoltarea fructului. „Seceta mare a afectat şi fructele de pădure. Măceşele au început deja să se coacă, deşi este cam devreme pentru ele, dar încercăm să ne achităm de norma de 400 de kilograme pe care o avem de colectat”, a spus unul dintre şefii de ocol silvic. Un alt şef de ocol a adus deja 200 de kilograme de măceşe şi spune că fructul nu este prea dezvoltat în acest an, fiind afectat de secetă: „Am adus deja 200 de kilograme şi sper să reuşesc să aduc şi restul de cotă. Fructul este cam mic anul acesta, pentru că a fost secetă şi şi-a pus amprenta pe fructele de pădure. Noi colectăm în continuare de la culegători şi sperăm să adunăm cât mia multe fructe”, a declarat şi Eugen Niculescu şef de ocol silvic la Polovragi. Măceşele, bogate în vitamine şi minerale, dar şi în substanţe active care îmbunătăţesc starea de sănătate şi previn anumite boli.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: