spot_img
11 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 4, 2024
Altele
    AcasăSocialAgricultorii gorjeni se tem că vor avea iarnă și de Paște

    Agricultorii gorjeni se tem că vor avea iarnă și de Paște

    Ninsorile căzute în județul Gorj la sfârșit de martie le dau bătăi de cap agricultorilor. Aceștia se tem că producția de fructe, legume sau struguri va scădea din cauza diferențelor prea mari de temperatură de la o săptămână la alta. Specialiștii Direcției Agricole urmăresc și ei fenomenele meteo cu atenție și speră ca Gorjul să nu aibă soarta altor județe, unde ploaia înghețată a făcut prăpăd.

    Agricultorii care se așteptau la temperaturi de primăvară după data de 20 martie au parte de ninsoare și îngheț, în loc de pomi înfloriți. Fluctuațiile de temperatură ar putea pune în pericol producția, însă specialiștii Direcției Agricole spun că, cel puțin deocamdată, mare parte din culturi sunt în repaus vegetativ. „Dacă ne referim la plantațiile pomicole și la plantațiile viticole, la nivelul județului Gorj avem suprafețe de 3.743 de hectare de viță de vie și 4.727 de hectare de livezi. Temperaturile care au fost în județul Gorj în ultima perioadă, adică minime de minus 4 grade, respectiv minus 4,5 grade ieri, ținând cont de faptul că pomii și vița de vie sunt în repaus vegetativ, adică mugurii nu au plecat, nu sunt probleme în județ în momentul de față”, a declarat Dan Tănăsescu, șeful Direcției Agricole Gorj.

    Vreme capricioasă

    Din păcate, veștile meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare. Chiar dacă mai sunt câteva zile și vine Paștele, specialiștii prognozează ger în județul Gorj. „Referitor la temperaturile scăzute anunțate, așteptăm să vedem. O să mergem pe teren și o să ținem legătura și cu stațiunea pomicolă. Și dacă vor fi minus 10, minus 15 sau minus 25 de grade, efectul nu se vede imediat la muguri, ci trebuie să așteptăm o perioadă în care se face viabilitatea mugurilor. Au fost cazuri în țară, la Constanța, unde caisul era înflorit și a fost acel fenomen de ploaie înghețată. Dacă stă mai mult de 24 de ore se distruge mugurele florifer. La noi nu este cazul, pentru că încă nu a plecat vegetația”, a mai spus Dan Tănăsescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: