spot_img
20.4 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăSocialApariții editoriale de excepție

    Apariții editoriale de excepție

    Scriitorul Nicolae Bălaşa şi-a lansat de curând la Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova două volume de carte. Apariţiile editoriale care vor bucura de acum, mintea şi sufletul publicului cititor sunt volumul „Sarra” şi piesa de teatru „Ziua a şasea”. La eveniment au luat parte oameni de cultură, scriitori şi profesori, iar cu toţii l-au felicitat pe scriitor pentru iniţiativa sa curajoasă.

    Iubitorii de literatură craioveni şi nu numai vor putea răsfoi paginile a două volume lansate pe piaţă, ce poartă semnătura scriitorului Nicolae Bălaşa. Este vorba despre volumul de literatură „Sarra” şi piesa de teatru „Ziua a şasea”. Ambele sunt considerate apariţii inedite şi marchează în total 13 volume editate pe care publicul a învăţat să le aprecieze. În debutul lansării, au fost adresate cuvinte calde, de apreciere pentru activitatea prolifică a scriitorului iar cei invitaţi să o facă, colegi de breaslă şi profesori au adus sublinieri utile în înţelegerea provocărilor literare ale lui Nicolae Bălaşa. Despre vocaţia epică a scriitorului a vorbit profesorul George Sorescu. Invitat să prefaţeze lansarea celor două volume, profesorul a subliniat că nu este o surpriză prezenţa lui Nicolae Bălaşa între scriitorii remarcabili, pentru că „Nicolae Bălaşa are o vizibilă vocaţie epică care şi-a găsit expresia în cele opt romane scrise de-a lungul timpului, valorificată sub aspectul de romancier, eseist şi dramaturg. În cadrul acestui travaliu estetic, domnia sa s-a impus prin autenticitatea unor valori epice, îndeosebi prin roman, care pot fi citite cu plăcere. „Blesteme”, „Pe apa sâmbetei”, „Mătăniile Alexandrei”, „Acvariul cu fâţe”, sunt exemple de romane scrise care conturează imaginea unui real talent ce se manifestă în cadrul ficţiunilor literare”, a declarat George Sorescu, profesor unversitar. Impresii de bun augur au venit şi de la primul lector al romanului „Sarra”, nimeni altul decât profesorul şi editorul, Toma Velici, care se aşteaptă la o activitate bogată de la Nicolae Bălaşa şi mai departe. Despre romanul proaspăt lansat, Toma Velici a spus că are toate şansele unui best-seller. Tot ce ar trebui este să cadă în mâinile unui editor cu resurse materiale şi să ceară tipărirea în 50 de mii de exemplare. „Dintre toate romanele scrise până acum de Nicolae Bălaşa, „Sara” încununează o muncă de ani buni şi-l văd ca pe un best-seller. Este o poveste extrem de tristă, scrisă de un personaj ajuns la vârsta maturităţii, după ce a trăit drama mamei ei şi pe a sa. De fapt este drama românilor, dar se internaţionalizează prin prezenţa în roman a două personaje-un român venit din Tunisia şi un altul, de naţionalitate maghiară”, a precizat Toma Velici, profesor. Nu au lipsit momentele artistice pregătite de artiştii invitaţi special. De la acordurile de vioară, până la vocea puternică a maistrului Nicu Creţeanu nu a fost decât un pas. Publicul a savurat fiecare moment, răsplătindu-l cu ropot de aplauze.

    O radiografie a societății contemporane

    Pentru autor, lansarea a marcat încă un pas în proiectele ambiţioase, propuse şi finalizate. Ideea cărţii are a bază concepte filosofice, iar „Sarra”, numele cărţii nu a fost ales întâmplător, a spus Nicolale Bălaşa, pentru că etimologia numelui ne duce cu gândul la origini, Fiul, fiica Regelui Soare. „Numele a fost preluat de egipteni şi care apare în biblie, fiind o substituire a denumirii de prinţesă, denumire care vine să universalizeze orice denumire de femeie, oricare ar fi ea. La baza scrierii, pe lângă faptul că mi-am ales ‹‹tendenţios›› denumirea personajelor, mi-am ales şi spaţii aparte în România, în Anglia, în Grecia, în insula Creta, Rhodos, aceste spaţii mi-au permis pe lângă o poveste adusă din trecut, din geneză şi o radiografiere a societăţii contemporane care oriunde în Europa, tragicul sau durerea sufletească a omului este în forma sa manifestă”, a opinat autorul. În ceea ce priveşte piesa de teatru, „Ziua a şasea”, autorul a depănat câteva amintiri care l-au inspirat, dar restul trebuie descoperit de cititori. „Este a doua piesă de teatru a mea publicată, „Ziua a şasea”. Termenul este preluat tot din Biblie, ziua în care Dumnezeu îl face pe om, iar subiectul ţine tot de decăderea omului contemporan, rostogolit de vremuri întro permanentă zi a unei istorii decăzute”, a conchis Nicolae Bălaşa. Nicolae Bălaşa, a savurat surprizele pregătite şi a promis că nu-şi va potoli neastâmpărul literar prea curând. Publicul cititor trebuie însă să îşi formeze singur impresiile dând curs îndemnurilor primite la lansare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: