spot_img
20.3 C
Târgu Jiu
marți, septembrie 26, 2023
Altele
  AcasăHeadlinesBroderiile realizate de meșterul Ciuncanu de la Tismana, în colecțiile prezentate la...

  Broderiile realizate de meșterul Ciuncanu de la Tismana, în colecțiile prezentate la marile evenimente de modă ale lumii

  Broderiile realizate de către meșterul popular Gheorghe Ciuncanu, de la Tismana, au devenit cunoscute în lumea întreagă, mulțumită designer-ului Dorin Negrău, apreciat la nivel internațional. Modelele folclorice din zona montană a județului Gorj au fost integrate în creațiile vestimentare concepute și prezentate la marile evenimente de modă.

  Colaborarea dintre meșterul de la Tismana și Dorin Negrău a început în anul 2015. „Cu  meșterul popular Gheorghe Ciuncanu am o frumoasă colaborare încă din anul 2015, când mi-a realizat primele broderii din zona Gorjului pe materialele modelelor mele din colecția toamnă – iarnă 2016, ce a fost prezentată la «New York Fashion Week» în  februarie 2016. De atunci, sezon de sezon, multiplicăm și dezvoltăm aceste modele“, a spus Dorin Negrău pentru adevărul.ro.

  „Are ușurința și precizia unui soft de calculator“

  Dorin Negrău vizitează târgurile la care vin meșterii populari pentru a-și valorifica produsele. Aici l-a cunoscut și pe Gheorghe Ciuncanu, cu care a legat o frumoasă colaborare. Designerul este uimit de capacitatea meșterului, care are întipărite în memoria sa modele străvechi: „Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu este pentru mine un tezaur viu și în același timp reușește să mă uimească cu ușurința și precizia unui soft de calculator de care dă dovadă atunci când realizează broderiile din zona Tismanei, fără să folosească șabloane. Cu siguranță, este unul dintre puținii meșteri populari care se adaptează cu ușurință la noile materiale, dar fără să își compromită experiența și tehnica străveche pe care o stăpânește foarte bine“.

  Broderiile de la Tismana, în mijlocul unui scandal internațional

  Veșmintele cu modele populare sunt preferate în special de femei. „Cu siguranță, iubitoarele de fashion care apreciază atingerile, etno al colecțiilor și care își doresc să se conecteze mai mult sau mai  puțin la o sursă energetică ce își are originea în motivele tradiționale vor aprecia întotdeauna aceste colecții“, a precizat cunoscutul creator de modă.

  Modelele tradiționale de la Tismana au avut un succes pe plan internațional, iar un designer american s-a inspirat, dar fără să precizeze sursa: „Cu siguranță, străinii apreciază mai mult creațiile de acest fel. Chiar motivele de Tismana, în anul 2018, au  fost subiectul cel mai aprins în mediul online și în presa internațională când un designer american a folosit aceleași motive pe care eu le lansasem la «New York Fashion Week» în 2016 fără să precizeze sursa lor de inspirație“, a povestit creatorul de modă român.

  Ateliere de brodat sau țesut pentru copii și adulți

  Designerul consideră că nu doar autoritățile trebuie să-i sprijine pe meșterii populari, ci și creatorii de modă: „Colaborările cu designerii, așa cum o fac și eu de peste 10 ani, pot să reprezinte o modalitate de a-i sprijini pe acești păstrători ai tradițiilor românești. În acest moment, am început să organizez ateliere de brodat sau țesut pe perioada verii, atât pentru adulți cât și pentru copii, unde meșterii populari transmit aceste meșteșuguri străvechi către noile generații“.

  Dorin Negrău colaborează cu mai mulți meșteri populari din toate zonele folclorice din România.

  Gheorghe Ciuncanu lucrează broderii de mic copil

  Gheorghe Ciuncanu are vârsta de 72 de ani și a învăţat meserie de la tatăl său, un meşter foarte priceput, care a lucrat la o unitate celebră cândva în ţară, „Arta Casnică Tismana“. „Am crescut în casă cu acest meşteşug. De când am început să merg de-a buşilea, după care, atunci când am terminat şapte clase, m-a luat tata la «Arta Casnică» şi am făcut ucenicia. Mi-a plăcut această meserie şi încă îmi mai place, altfel nu o duceam mai departe. Nu e nimic dificil, dar condiţia este să-ţi placă“, spunea meșterul în urmă cu ceva timp. Acesta a plecat de la Arta Casnică din anul 1984 şi a început să lucreze încă de atunci pe cont propriu.

  Gheorghe Ciuncanu este un artist broder cunoscut pentru costumele populare deosebite pe care le realizează. Veșmintele sale sunt preferate de către oameni politici, dar și de artiști.

  În atelierul său, care se află chiar în curtea casei sale din satul Gornoviţa, se află mașini foarte vechi.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: