spot_img
16 C
Târgu Jiu
miercuri, septembrie 27, 2023
Altele
  AcasăSocial„Cazul Tudor Vladimirescu“, cel mai complex spectacol al teatrului din Târgu Jiu....

  „Cazul Tudor Vladimirescu“, cel mai complex spectacol al teatrului din Târgu Jiu. Muzica va fi asigurată de trupa rock Bucium

  Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ pregătește cel mai complex spectacol pe care îl va pune în scenă. Este vorba de piesa „Cazul Tudor Vladimirescu“, care va avea premiera pe data de 9 iunie.

  „Pe insulița Jiului se va desfășura cel mai important proiect al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu. Este vorba de spectacolul „Cazul Tudor Vladimirescu“, care este dedicat importantei figuri a istoriei noastre și a locurilor noastre într-un an care serbăm bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Este un spectacol unic, care nu a mai avut loc în județul nostru, de o asemenea anvergură care adună laolaltă foarte multe lucruri care trebui organizate până în debutul spectacolului.

  Ne-am propus ca spectacolul să se joace pe parcursul întregii veri“, a spus Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“

  Spectacol conceput de regizorul Gavril Pinte

  Spectacol „Cazul Tudor Vladimirescu“ este conceput de regizorul Gavril Pinte și prezintă diferite aspecte din viața revoluționarului, atât de ordin istoric, cât și sentimental.

  „Nu este prima dată când lucrez în spații neconvenționale, dar este prima dată când încerc să realizez un proiect de o asemenea complexitate. Vă rog să nu vă așteptați la un spectacol festivist, vă rog frumos să nu vă așteptați la un spectacol în care, fiind vorba despre iubirea de patrie, nu va fi un spectacol demagogic. Scenariul și spectacolul pe care încerc să îl realizeze își revendică paternitatea din tragedia antică, din dramaturgia shakespeariană. Vă mai rog să nu credeți că nefiind un spectacol festivist al avea de gând să fac un spectacol care să ducă istoria națională într-o zonă a derizoriului. Nu va fi un spectacol de reconstituire a epocii. Nu va fi un spectacol de teatru document, dar va fi un spectacol despre revoluția care s-a lăsat cu vărsări de sânge. Este un spectacol despre o stare de urgență pe care Vladimirescu a creat-o în cele câteva luni în care a pus la cale revoluția care a deschis porțile României moderne. Reușește, chiar dacă a fost asasinat la Târgoviște de către eteriști, să pună capăt domniilor fanariote din Țările Române și să creeze contextul în care Țările Române să își poată organiza armată națională. (…) M-a interesat să fac un spectacol despre acest erou, dar care a fost un om, cu o viață personală, sentimente, o viață intimă și m-a interesat și latura aceasta“, a spus regizorul Gavril Pinte.

  60 de artiști vor juca în spectacol

  În spectacol vor putea fi văzuți aproximativ 60 de artiști, de la cântăreți și până la dansatorii de la Ansamblul „Doina Gorjului“

  „Va fi aproape o operă rock pentru că vom avea bucuria să vină în spectacolul nostru trupa Bucium, iar liderul Andi Dumitrescu a compus muzică special pentru acest proiect, iar actorii vor face acest exercițiu muzical foarte dedicat personalității lui Tudor Vladimirescu.

  Spectacolul va fi jucat seara, după lăsarea întunericului. Vladimirescu va fi asasinat mișelește în noaptea dintre 27 spre 28 mai 1821 și este unul dintre motivele pentru care spectacolul se va jucare la lăsarea întunericului“, a mai precizat regizorul.

  Spectacol despre procesul lui Tudor Vladimirescu

  Tema piesei va fi procesul în care a fost judecat Tudor Vladimirescu.

  „Tudor Vladimirescu a fost capturat la Golești și dus la Târgoviște, unde i s-a intentat un proces. Ipsilante a încropit un tribunalul de urgență, care l-a judecat sumar. Nu i s-a comunicat sentința și  a fost împușcat din spate și, apoi, i s-a tăiat capul. Trupul a fost aruncat în râu, iar capul într-o fântână părăsită. Plecând de la acest proces, scenariul se organizează în funcție de rigorile unui act judiciar,  a unui proces. Asta ne permite să oferim spectatorului informații care altfel ar fi avut nevoie de o dramaturgie mai complicată. De asta se li numește „Cazul Tudor Vladimirescu“, deoarece pleacă de la acest proces care i s-a intentat și pe structura unui act de justiție mișelesc se organizează dramaturgia spectacolului“, a mai adăugat Gavril Pinte.

  Cosin Brehuță, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a precizat că este proiect unic: „Este un proiect fără precedent, extrem de complex, care nu ar putea fi posibil fără instituțiile care îl sprijină“.

  Roxana Ionescu se ocupă de scenografie, iar Mălina Andrei este coregraful spectacolului.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: