spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăSocialCopii bătuţi şi abuzaţi sexual

    Copii bătuţi şi abuzaţi sexual

    Peste 240 de copii din judeţul Gorj trăiesc o dramă, după ce au fost abuzaţi sexual sau maltrataţi chiar de părinţii lor. Micuţii nu au mai suportat abuzurile comise împotriva lor şi au cerut ajutorul rudelor sau au apelat la Direcţia Generală pentru Asistenţă şi Protecţia Copilului Gorj.

    Părinţi decăzuţi din drepturi

    Dintre cele 249 de cazuri înregistrate de la începutul anului în curs, majoritatea sunt de abuz emoţional, fizic, sexual, dar şi neglijare. Totodată, anul acesta au fost descoperite şi 8 cazuri în care copiii erau exploataţi prin muncă. Cea mai afectată categorie de vârstă este între 10 şi 13 ani. În cele mai grave situaţii, părinţii au fost decăzuţi din drepturi, iar copiii au ajuns în grija statului. „Din totalul cazurilor semnalate în cursul acestui an, pentru 243 de cazuri s-a dispus menţinerea copiilor în familie şi monitorizarea lor pentru o anumită perioadă de tip. Pentru alte cazuri s-a luat măsura instituirii plasamentului sau plasamentului în regim de urgenţă. În doar 6 cazuri s-a dispus instituirea măsurii de urgenţă, dar noi optăm pentru menţinerea copilului în familie. Considerăm că este important ca familia să fie responsabilizată şi copilul să fie bine monitorizat pentru a fi eliminat riscul la care ar putea fi expus”, a declarat Corina Drăgan, purtător cuvânt DGASPC Gorj.

    Rănile sufleteşti nu se vindecă nici la maturitate

    Trauma a fost atât de puternică în unele cazuri, încât minorii au avut nevoie şi de consiliere psihologică. Specialiştii susţin că este foarte dificil ca o persoană care a fost abuzată în copilărie să ducă o viaţă normală, devenind la rândul său, de cele mai multe ori, cel care va abuza la maturitate persoanele din jurul său. „ Există un impact emoţional cu care venim din copilărie, dacă acest impact este negativ, de la vârstă mică, lasă urme adânci în sufletul copilului. De obicei, aceşti copii nu se dezvoltă bine nici fizic, nici psihic, sunt copii care rămân cu anxietăţi, rămân cu traume, iar la vârsta adultă vor ajunge în serviciile de psihiatrie, sigur că nu toţi, cu o patologie de tip anxios sau tulburare de persoanalitate. Totodată, pot să devină ei, la rândul lor, abuzatori ai copiilor lor sau a altor adulţi din societate”, a precizat Laura Bîrdeanu, medic psihiatru. De la începutul anului, un număr de 58 de minori au ajuns în centrele de plasament, iar alţii în grija rudelor de până la gradul IV.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: