spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
miercuri, mai 15, 2024
Altele
    AcasăSocialEducatoarele minţilor pruncilor noştri

    Educatoarele minţilor pruncilor noştri

    Pe malul stâng al Motrului, la interferenţa judeţelor Gorj şi Mehedinţi, pe drumul spre staţiunea Bala se află Şcoala Primară Dealul Viilor „o şcoală mică şi cochetă” aşa cum a descris-o domnul profesor Vasile Molan în cadrul unei inspecţii şcolare. Aşezată într-un cadru pitoresc, şcoala cuprinde patru săli moderne de curs, un grup sanitar intern şi o sală de spectacole frumos amenajate de către harnicul primar al Comunei Cătunele Florinel Ţuilă. Şcoala este dotată cu echipamente electronice şi materiale didactice achiziţionate prin intermediul unui proiect coordonat şi finalizat de subsemnata.

    Mulţi dascăli şi-au pus amprenta asupra copiilor acestui loc minunat, detaşându-se prin meritele lor, doi învăţători de excepţie, ce trebuie nominalizati, ca fiind si fondatorii procesului de invătământ modern: Ion Raicu şi Dumitru Tănasie. Copiii de atunci deveniţi astăzi părinţi, păşesc în fiecare mijloc de septembrie pragul şcolii, cu micuţii lor prunci, ţinuţi de mâini, povestindu-le despre băncile unde au stat, de locurile preferate din curtea şcolii unde se jucau, de copacii care erau escaladaţi în intreceri de tot felul…

    Şcoala şi parcul

    În prezent curtea şcolii arată ca un muzeu în aer liber. Piesele de rezistenţă sunt reprezentate prin 2 căruţe vopsite frumos si „trase de mânji” sculptaţi în lemn, şi o căsuţă din bârne şi lemne. Curtea şcolii a fost transformată într-un miniparc dotat cu bănci, făntână, leagăne metalice, învârtitoare, ciuperci din pietre vopsite, plantaţii de flori, alei pietruite, garduri. Curtea şcolii a devenit locul cel mai iubit de elevi, în recreaţiile mult aşteptate, când grupurile de elevi îşi risipesc energia prin jocuri cu mingea, alergări, întreceri sportive, săritul corzii, concursuri de tot felul. În sala de spectacole copilăria, cea mai frumoasă etapă a vieţii, este reprezentata prin poveşti cu personaje, evenimente şi situaţii hazlii. Este singura dată când poti deveni prinţ sau prinţesă, pompier sau înger, magician sau pirat.

    Ştafete…

    Două foste eleve premiante din ciclul elementar sunt acum eleve de gimnaziu cu rezultate remarcabile pe care doresc să le menţionez ca exemple demne de urmat şi pentru ceilalţi elevi: Alexandra Şalavarin şi Adriana Ciochină. Alţi elevi absolvenţi ai şcolii noastre sunt acum la liceele din Motru sau la Facultăţile din ţară. Sunt mândră de realizările lor actuale şi tuturor le doresc ca drumul carierei lor să fie ascendent cu finalizare concretă pentru îndeplinirea aspiraţiilor şi obiectivelor lor personale. În prezent cei 82 de elevi ai şcolii noastre cu învăţământ preşcolar şi primar sunt conduşi şi educaţi de un colectiv de dăscăliţe ce dăruiesc dragoste şi implicare totală în această meserie nobilă de şlefuire a minţilor şi inteligenţei pruncilor gorjeni. Pornind de la grădiniţă trebuie să evidenţiez că recent a avut loc în sala de spectacole Cercul Pedagogic al educatoarelor, unde colega şi prietena mea Vali Fleancu a susţinut în faţa celor 52 de educatoare din zona Motru şi o şezătoare. Micuţii preşcolari cât şi doamna educatoare erau îmbrăcaţi în costume populare gorjene dichisite cu foale, cămăşi şi marame multicolore. Au cântat, au spus ghicitori şi poezii şi au dansat. Bucuria lor a fost întregită de ambientul clasei care ne-a făcut să ne simţim extraordinar de bine. La acţiunea aceasta a fost prezentă şi doamna director Cristina Vălean, supraveghind ca o „mamă protectoare” desfăşurarea evenimentului. Doamna director este totdeauna compresată benefic şi gata de acţiune pentru a finaliza toate lucrările cu note de 10.

    Elevii claselor 1-3 sunt coordonaţi de inimoasa învăţătoare Liliana Bucică, care a finalizat recent un proiect cultural cu Turcia în cadrul căruia a organizat un spectacol de muzică populară susţinut de elevii celor trei clase. Au fost prezenţi numeroşi părinţi şi invitaţi. Cei 13 elevi ai clasei a 4-a sunt îndrumaţi în tainele cunoaşterii cu înţelepciune de doamna învăţătoare Nadia Iovănică. Anul acesta elevii ei îşi vor lua zborul şi alte generaţii de boboci vor păşi pragul şcolii, iar doamna va deveni şefa boboceilor. Clasa a 2-a cuprinde 25 de ştrengari şi este condusă de subsemnata şi pot afirma că şi acum o parte din copii îmi mai spun Mami, te iubesc! Pe cei năzdrăvani care fac trăsnăi îi cert şi mă fac că sunt supărată. Tot ei cu zâmbetele curate şi cu privirile calde, acompaniate de vorbe bine alese, deschid toate lacătele persoanelor sobre cu sufletul mai rece. Această atitudine a reuşit-o şi profesoara de Religie Ionela Ion, o persoană sufletistă, cu dragoste de Dumnezeu şi copii este alături de noi în dezvoltarea proiectelor angajate de noi.

    Azilul de bătrâni

    În acţiunea comunitară, ne-am deplasat cu microbuzul şi cu mai multe automobile la azilul de bătrâni din comuna Şişeşti, unde copiii, în costume populare au adus prin cântecele şi darurile pe care le-au împărţit raze de lumină şi de speranţă unor bătrâni semipărăsiţi de familiile lor. Doamna profesoară de Religie a reuşit să adune o mulţime de donaţii de la enoriaşii Catedralei Ortodoxe din Motru şi să le dăruiască bătrânilor pensionari. De Sfintele sărbători de Iarnă, pentru a întâmpina Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos am organizat împreună cu doamnele educatoare o serie de spectacole care au avut loc la biserica din comuna Cătunele şi la Catedrala Ortodoxă din Motru. Supravegheaţi în permanenţă de doamna profesoară de engleză Corina Răducan, o fiinţă inimoasă şi grijulie a învăţat copiii două melodii în limba engleză pe care le-au interpretat cu accent englezesc. La final copiii au primit daruri de la Moş Crăciun prin intermediul preotului. Aceste evenimente au fost imortalizate sub forma unor reportaje fotografice ce vor dăinui în viitor şi a căror valori vor creşte exponenţial. Serbările la noi in Şcoală sunt motiv de veselie. Se adună toţi membrii comunităţii locale: cu mic cu mare: bunici + tatici+ mamici + fraţi + surori pentru a-i vedea pe micii actori care cântă, recită şi dansează cu elan şi cu dăruire, fiind conştienţi că toţi ochii sunt aţintiţi asupra lor, fiind în centrul atenţiei. În aceeaşi formaţie ne-am întâlnit cu părinţii la invitaţia părintelui paroh Elisei în Biserica din comuna Cătunele. Elevii noştri au cântat superbele colinde la strană. Am reuşit de-a lungul celor 14 ani de activitate continuă să formez la Şcoala Primară Dealul Viilor prin activităţile mele şcolare o familie.
    Am reuşit să aduc părinţii mai aproape de şcoală pentru că ea şcoala s-ai ivit pe lume din iubire.

    Cursul de comunicare

    Avem nevoie de comunicare între generaţiile de elevi, avem nevoie de comunicare şi înţelegere între elevi şi dascăli, avem nevoie de cooperare între părinţi şi profesori. Am ajuns la o concluzie simplă dar importantă: şcoala înseamnă formarea şi întreţinerea spiritului de echipă. Educaţia înseamnă spirit de echipă şi creaţie productivă. Şcoala înseamnă logică şi religie. Citând spusele Mântuitorului nostru Iisus Hristos trebuie să conştientizăm că dacă 2 sau trei sunt adunaţi în numele meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor. Şi Fără de Mine nu puteţi face nimic. Faptele rămân în comuna mea. Aşa am învăţat la cursul de comunicare că prietenia de nădejde trebuie sa fie alături de mine în multe acţiuni. Omul sfinţeşte locul spune un proverb din bătrâni. De aceea am încercat să fiu sinceră cu mine însămi şi cu ceilalţi colaboratori în tot ceea ce grăiesc şi fac încerc să fiu dreaptă şi corectă cu toţi de-o potrivă, să învăţ mereu, că prin trecerea mea prin acel loc, cu ajutorul Bunului Dumnezeu să rămână un gând şi o amintire frumoasă. Am scris aceste rânduri cu sufletul, iubesc copiii, oamenii şi acel loc şi cu un crâmpei din el îl voi păstra cu mine oriunde o să fiu.

    Profesor învăţământ primar Georgeta Vasile

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: