spot_img
11.9 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăSocialElevii de la CNSH Târgu-Jiu - din nou la Parlamentul European de...

    Elevii de la CNSH Târgu-Jiu – din nou la Parlamentul European de la Strasbourg

    Colegiul Naţional „Spiru Haret”Este deja o tradiție ca elevii de la Colegiul Național „Spiru Haret” să participe la competiția națională Euroscola, să câștige și să fie invitați la Euroscola Day în Parlamentul European.

    În anul 2016, Colegiul Național „Spiru Haret” din Târgu-Jiu a participat încă o dată la competiția națională Euroscola organizată de BIPE ( Biroul de Informare al Parlamentului European în România), în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, competiție derulată sub titlul generic „Criza refugiaților într-o Europă a valorilor”. Sub directa coordonare a prof. Florina Spineanu-Fluturaș, prof. Carmen Cosmulescu, directorul liceului și prof. Oana Ioana, elevii au scris și au pus în scenă o scurtă piesă de teatru având ca subiect criza refugiaților. Proiectul cu care au participat în concurs a cuprins și alte activități (sondaje de opinie, prezentări, dezbateri, etc.) prin care au adus în atenția colegilor, profesorilor, părinților și prietenilor criza refugiaților în Europa. Ca urmare a bunei aprecieri a muncii lor la nivel național, echipa s-a clasat printre câștigătoare și a fost invitată să participe pentru a reprezenta România la Ziua Euroscola din data de 7 decembrie 2017 la Strasbourg, Franța.

    Și anul acesta, programul Zilei Euroscola este astfel conceput încât să dea ocazia elevilor să-și dezvolte competențele de comunicare într-o altă limbă – engleză sau franceză – și de lucru în echipă, interacționând timp de o zi cu liceeni din alte 18 țări, precum Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, etc. Pe durata întregii zile, ei vor avea oportunitatea de a simula activitatea europarlamentarilor, de a face schimb de idei în cadrul comisiilor, de a formula propuneri legislative pe care apoi le vor dezbate în plen. În vederea adoptării sau respingerii acestor propuneri legislative, va intra în obligațiile lor să adreseze întrebări și să formuleze comentarii referitoare la acestea. Trebuie precizat că, în vederea participării lor la această dezbatere, membrii echipei s-au pregătit pe cele șase teme propuse: Mediul și energia din surse regenerabile, Securitatea și drepturile omului, Asistența pentru dezvoltare, Viitorul Europei, Migrația și integrarea și Locurile de muncă pentru tineri.

    Programul zilei va include un concurs denumit ”Eurogame” la care toți elevii participă în echipe multinaționale. Vor fi formulate 24 de întrebări de cultură generală în cele 24 de limbi ale Uniunii Europene. Pentru a înțelege întrebările și pentru a da răspunsurile corecte, elevii trebuie să comunice unii cu alții, chiar în afara echipelor din care fac parte. Cei care vor fi în echipa câștigătoare vor primi un trofeu la finalul concursului. Organizarea acestor zile vine în contextul colaborării între statele membre ale Uniunii Europene, având ca obiectiv să ofere elevilor oportunitatea de a afla „pe viu” cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște mai bine și de a cunoaște, de asemenea, modul de viață, așteptările, viziunile și valorile tinerilor din alte țări membre UE.

    Elena Aurelia Popescu-Motomancea

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: