spot_img
13.2 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăSocialGorjenii nu mai au bani de taxe şi impozite

    Gorjenii nu mai au bani de taxe şi impozite

    Cu toate că se vorbea despre majorarea taxelor şi impozitelor, se pare, reprezentanţii autorităţilor locale liniştesc gorjenii şi declară, răspicat, că deocamdată nu se vorbi despre aşa ceva. Cu toate acestea, conducerea Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu întâmpină mari probleme la încasarea sumelor de la contribuabili, recurgând uneori la sechestre pe bunuri, pentru recuperarea creanţelor.

    „Nu propunem nici o majorare!”. Aceasta este declaraţia Marianei Budulan, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, o declaraţie menită să liniştească gorjenii. „Noutăţi în ceea ce priveşte nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2013 la această oră nu avem. Majorarea taxelor şi impozitelor pentru anul 2013, era ca şi în 2009, cuprinsă între 15-16%, diferit de la un tip de impozit la altul. Hotărârea de Guvern nu s-a promovat, până la sfârşitul lunii decembrie, va trebui şi noi, autorităţile locale să adoptăm hotărârile de Consiliu, cu nivelul acestor impozite pentru anul următor. Deci ne aşteptăm până la sfârşitul anului să fie adoptată această hotărâre. Dacă va fi şi noi vom adopta hotărârea în termenul legal. Suntem pregătiţi ca în luna noiembrie să publicăm pe site-ul Primăriei şi al instituţiei, hotărârea de Consiliu Local, în forma în care este la acelaşi nivel. Nu propunem nici o majorare. Dacă însă se va publica indexarea, ne vom adapta şi noi”, a spus Mariana Budulan, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. Cu toate că nu s-a propus nici o majorare, gorjenii stau prost la plata impozitelor şi taxelor. Cel mai bine stau persoanele juridice, care sunt mai „harnice” când vine vorba de plata dărilor către stat. „În urma ultimei analize pe care am făcut-o, 1 octombrie, am realizat un buget de 78%, nivel mediu, pentru că sunt situaţii diferite, în funcţie de contribuabili. La persoane juridice, ca de obicei, stăm mult mai bine, impozite şi taxe care depăşesc 85%, dar la persoane fizice, unde avem probleme deosebite în fiecare an, impozitele sunt încasate într-un procent mai mic, 80% la clădiri, la mijloace de transport sunt probleme foarte mari. Sunt foarte multe cazuri pe care nu le putem clarifica, impozitul fiind undeva de 70%, acum este la nivelul de 66%”, a adăugat Mariana Budulan.

    Plata amenzilor, în coadă de peşte

    Şi la capitolul „plata amenzilor” târgujienii stau foarte prost. Direcţia se vede obligată să schimbe „regulile jocului”, însă, uneori nu se mai poate face nimic pentru aceia care uită de achitarea dărilor către stat. Din 62 de miliarde de lei vechi, bani care trebuiau încasaţi din amenzi, s-a reuşit recuperarea doar a 7 miliarde, situaţia arătându-se una destul de dezastruoasă. „Stăm foarte prost cu încasarea amenzilor, aici avem un procent de 11%. Am reuşit să transformăm foarte multe amenzi în muncă în folosul comunităţii, însă, multe dintre dosare nu s-au finalizat. Eforturile au fost în zadar, pentru că mulţi dintre cetăţeni nu s-au prezentat pentru a efectua aceste ore de muncă în folosul comunităţii. Ne aflăm în situaţia de a face transformarea lor din nou în amenzi. Ele sunt în continuare la rolul contribuabililor, nu sunt posibilităţi de încasare, însă, cei mai mulţi sunt în situaţii insolvabilitate. Sunt mii, peste 10.000 de cazuri. 62 de miliarde de lei vechi, bani neîncasaţi. Doar 7 miliarde am încasat din această sumă, practic din rămăşiţe”, a declarat directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Târgu-Jiu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: