spot_img
16.1 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesGorjul are oaspeți americani, timp de 2 săptămâni

    Gorjul are oaspeți americani, timp de 2 săptămâni

    Orașul lui Brâncuși va fi vizitat timp de 2 săptămâni de o delegație americană are a ajuns vineri la Târgu-Jiu întrun schimb de experiență cultural ce are la bază proiectul „Note comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne” ce se desfășoară între Clay Center din Virginia de Vest, SUA și Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Oaspeții au fost întâmpinați de autoritățile locale, dar și de oameni de cultură.

    O delegație americană a ajuns în orașul lui Brâncuși, iar prezența oaspeţilor nu este deloc una întâmplătoare. La baza schimbului cultural dintre Clay Center Virginia de Vest și Muzeul Județean Gorj, stă un proiect ambițios, „Note comune – Conectarea tradițiilor populare cu ajutorul tehnologiei modern”, care lasă loc descoperirii asemănărilor și deosebirilor celor două popoare, român și american. Colaborarea a început în octombrie 2014. Coordonatoarea proiectului pe partea română a venit cu unele sublinieri și a spus că delegatia americană întoarce de fapt vizita celei din Gorj, de anul trecut. „Este cel de-al doilea schimb cultural din cadrul proiectului în urma primului schimb din luna octombrie 2014. În prima fază au participat doi reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj, patru elevi selectați de profesorii de la Liceul de Muzică din Târgu-Jiu și un artist de muzică populară al Școlii Populare de Artă. Scopul este dezvoltarea cunoașterii culturii tradiționale pentru fiecare din cele două părți, a culturii proprii fiecărui partener, precum și utilizarea tehnologiei secolului XXI ca instrument de învățare continuă”, a declarat Alina Eugenia Tița, manager proiect pe partea românească. Finanțarea pentru aceste vizite culturale a fost asigurată de alianța muzeelor americane și prin contribuție proprie a Muzeului Județean.

    Autoritățile locale, gazde primitoare

    Din delegaţia oaspete fac parte doi reprezentanți ai muzeului partener – Clay Center din Charleston, Virginia de Vest, doi profesori și patru elevi de la un liceu din Virginia de Vest, precum și doi artiști de muzică populară din zona munților Apalași. Prezentările și câteva impresii au fost schimbate la Muzeul Județean, acolo unde autoritățile locale au spart gheața cu urările de bine și au creionat onoarea adusă orașului lui Brâncuși de a fi vizitat şi cunoscut peste hotare. „Este o onoare și o plăcere pentru noi să vă avem oaspeți în decursul acestei perioade. Vreau să-i felicit pe cei care s-au implicat la nivelul județului pentru că, pe de o parte aflăm mai multe despre cultura și muzica americană, iar pe de alta, în egală măsură, aveți dvs posibilitatea să aflați lucruri fumoase, importante despre cultura și tradițiile românești”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreședinte Consiliul Județean Gorj. Subprefectul Sorin Arjoca și-a exprimat speranța ca acest parteneriat să dureze cât mai mult timp și a urat delegației americane o ședere plăcută pe meleagurile românești.

    Tehnologia secolului XXI, o limbă universală

    O surpriză plăcută a făcut publicului reprezentantul delegaţiei americane care a vorbit în limba română. Pe un ton glumeț a recunoscut totuși rolul unei tehnologii avansate care i-a permis traducerea unui text din engleză în română. Inițiativa sa a fost pe placul publicului, desigur. „Aștept cu nerăbdare să legăm noi prietenii și să învățăm lucruri noi aici în România și vă mulţumesc pentru ocazia oferită și pentru eforturile unei găzduiri plăcute”, a declarat reprezentantul delegației americane.

    Delegația americană, în mijlocul românilor de Paște

    Oaspeţii vor vizita operele brâncuşiene, mănăstirile din Gorj și Muzeul satului de la Curtişoara. De asemenea, profesorii şi elevii americani vor susţine spectacole alături de profesorii şi elevii români la Liceul de Arte din Târgu-Jiu. Un concert cu public va avea loc pe 9 aprilie, la Targu-Jiu Shopping City, prilej cu care artiștii vor oferi publicului un regal de muzică tradițională americano-română. Pentru că șederea americanilor se va întinde pe durata a două săptămâni, aceștia au ocazia să se alăture gorjenilor ospitalieri în a petrece Sfintele Paști, să guste din obiceiurile românești și să mai descopere câte ceva din bogăția culturii populare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: