spot_img
Altele
    AcasăHeadlinesNu se îngrămădesc la fonduri pentru agricultura ecologică!

    Nu se îngrămădesc la fonduri pentru agricultura ecologică!

    Doar nouă fermieri gorjeni au solicitat la APIA Gorj accesarea măsurilor de sprijin pentru agricultura ecologică. Deşi sunt mulţi producători care practică această formă de agricultură în Gorj, aceştia nu se îngrămădesc să acceseze fondurile europene, iar reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură pun acest lucru în baza reticenţei fermierilor de a-şi înregistra exploataţiile.

    Cei care aleg să practice agricultura ecologică, fără îngrăşăminte sintetice, ierbicide sau pesticide, pot primi bani frumoşi de la comunitatea europeană, care vine în sprijinul culturilor nepoluate. Cu toate acestea, producătorii gorjeni nu accesează fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi asta pentru că, spun ei, obţin bani frumoşi din simpla vânzare a recoltelor la piaţă. Este şi cazul doamnei Veronica. Ea practică de ani buni astfel de agricultură, iar în acest an, recolta este promiţătoare, la fel ca şi sumele de bani care îi ajung în buzunare, că doar după atâta muncă, eforturile merită răsplătite. Secretul este ca totul să fie cât mai natural că doar aşa clienţii fac coadă la legumele pe care doamna Veronica le expune la piaţă. Dejecţiile de la animalele pe care le are în curte o ajută pe producătoarea gorjeancă în recolta ce se dezvoltă e zi ce trece. „Agricultura ecologică este foarte importantă. Dacă este mai sănătoasă pentru om, se vinde mai bine. Oamenii au început să înţeleagă cât de bine este să mănânce natural. Eu folosesc gunoi de grajd şi apă de la două puţuri”, a spus Veronica Hortopan. În timp ce producătorii îşi freacă palmele încasând bani frumoşi din agricultură, există şi simpli agricultori care nu deţin suprafeţe mari de teren pentru a putea beneficia de fonduri pentru agricultura ecologică. „N-am încercat să fac agricultură ecologică pentru că nu am mult pământ”, a precizat Virgil Bardan. De aceea, preferă să-şi cultive strictul necesar, pe lângă casă. Cu toate acestea, micii producători sunt conştienţi de importanţa consumultui de legume şi fructe cât mai naturale. Sunt, însă, şi agricultori care nu renunţă la alternative ajutătoare şi rapide pentru dezvoltarea legumelor şi nu consideră substanţele chimice dăunătoare. „Eu folosesc îngrăşăminte de mulţi ani, dar nu cred că sunt dăunătoare organismului uman”, a spus Elena Pănescu.

    Şapte exploataţii din Gorj, autorizate la plată

    Pentru a accesa aceste plăţi de la U.E., pe agricultură ecologică, înseamnă acea perioadă de conversie din agricultura tradiţională, la cea ecologică. Este vorba de acea perioadă de 3-5 ani în care fermierul nostru îşi înregistrează exploataţia la Direcţia Agricolă Judeţeană, până la 31 august. Pasul următor este încheierea unui contract cu un organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene şi aprobat de Ministerul Agriculturii. Plăţile se fac pe exploataţie. O mare parte din cei nouă fermieri gorjeni care au apelat la această formă de agricultură sunt cei cu păşune şi fâneţe. „Avem doar nouă cereri depuse. Sunt judeţe în care acestea sunt de ordinul miilor. Este abia un început şi credem noi că va prinde în următoarea următoare această formă de sprijin”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj. Măsura este disponibilă încă de anul trecut, perioadă în care doar 7 exploataţii au fost autorizate la plată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: