spot_img
12.1 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăSocialLecție de istorie pentru elevi, la Prefectură

    Lecție de istorie pentru elevi, la Prefectură

    Și Instituția prefectului s-a pus ieri la dispoziția elevilor de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” pentru vizitarea interioarelor, a spațiilor care vorbesc de istorie și arhitectură. Firește, gazdele i-au însoţit întrun tur educativ din care elevii au putut afla lucruri noi.

    Doar nu o să absolve liceul fără să fi pășit o dată măcar pe scările Prefecturii, iar un cadru organizat cum a fost cel de ieri, prilejuit de programul „Școala altfel” a venit ca o invitație de nerefuzat. Elevii au venit însoțiți de cadrele didactice care au motivat alegerea prin nerăbdarea elevilor de a vedea mai bine particularitățile stilului arhitectural care și-a pus amprenta la sfârșit de secol al XIX –lea pe multe din edificiile din municipiu și județ. Un alt motiv pentru care tinerii s-au aflat ieri la Prefectură vine de la stilul maur pe care, arhitectura celor două sedii, Palatul Administrativ și Colegiul Tudor o are în comun. #Sunt unele elemente de asemănare între construcția acestei clădiri și construcția Colegiului „Tudor Vladimirescu”. Stilul maur în care sunt realizate cele două este un stil eclectic apărut la sfârșit de secol XIX și încercam pornind de la Piața Centrală din fața clădirii să le explicăm copiilor despre semnificația acestor construcții. La final de sec XIX, Gorjul trecea printro perioadă de dezvoltare economică ce a făcut posibilă ridicarea multor clădiri și construcții. S-a făcut atunci şi această construcție, și Tudor și statuia și podul de feir, cel vechi vechi de peste Jiu, toate s-au ridicat în acea perioadă”, a declarat Maria Cochină, profesor de istorie.

    Prefectul și subprefectul, în dialog cu oaspeții

    Reprezentantii Prefecturii s-au simţit onorați și bucuroși că instituția pe care o cârmuiesc este pe lista obiectivelor de vizitat de către elevii care cu cat cunosc mai multe despre orașul județul în care trăiesc, cu atât mai mult se vor simți pregătiți pentru alte provocări. „Este o sală în care se iau foarte multe decizii. Aici au loc ședințele de Consiliu Județean, se iau hotărârile de Consiliu Județean, au loc ședințele de Colegiu Prefectural, ședințele de situații de urgență, dialog social, deci tot ce se întâmplă în județul Gorj și deciziile cele mai importante se iau la această masă sau atunci când vin oaspeți din țară, miniștri, secretari de stat, toate întâlnirile au loc în această sală. Văd că știți foarte multe despre această sală Maură, înainte de a fi prefectură, a fost primărie”, a declarat Alin Văcaru, prefect Gorj. „Prima recepție a fost în 1901, iar clădirea a fost finalizată în 1904 când a fost montat și ceasul de pe turlă. Construcția a fost demarată pentru a avea o primărie a orașului Târgu-Jiu, s-a ridicat pe locul fostului arest preventiv al orașului și s-au mai expropriat terenuri și la nord și la sud pentru a se putea extinde clădirea. În formularea vremii se spunea că era neortodox ca arestul preventiv să fie vis-a-vis de Biserica centrală a orașului”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.

    Elevii au luat loc la masa deciziilor importante din Sala Maură

    Elevii au fost de-a dreptul fascinați de oportunitate. Chiar dacă vor lucra sau nu în administrația județului, viitorii studenți spun că nu iei în fiecare zi locul prefectului. „Este interesantă arhitectura, chit că bunicul meu a fost primar, nu aici, dar nu am fost niciodată aici. Nu știam absolut nimic despre această sală, decât că este Prefectură, să se iau decizii importante. Este frumos din partea doamnei profesoare să ne aducă aici, mi se pare interesant”, a declarat o elevă care pentru câteva momente a putut simţi cum este să „iei locul prefectului”. Pentru că au avut ce vedea, tinerii au promis că vor reveni şi cu alte ocazii pentru a reface turul și să mai afle și alte lucruri interesante despre Palatul administrativ.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: