spot_img
3.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, noiembrie 9, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesMeștera care își învață ucenicii meșteșugul țesutului la războaie vechi de 100...

    Meștera care își învață ucenicii meșteșugul țesutului la războaie vechi de 100 de ani

    Liliana Arapu (53 de ani), instructor angajat al Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu, îi învață pe copiii din sat, dar și pe oamenii mari meșteșugul străvechi al țesutului. Ea are un atelier deschis de aproximativ cinci ani în satul Stroiești, din comuna Arcani. „Sunt 28 de copii înscrişi la cursul de ţesut, dar numărul ar putea să mai crească. Vin copii din satul nostru, Stroieşti, dar şi din satele învecinate şi chiar din Târgu Jiu, care au auzit că se mai practică acest meşteşug şi că pot să-l înveţe. Cursanţii au vârste diferite. Vin la atelierul copii în vârstă de şase ani şi până la persoane adulte de 40 de ani. De exemplu, toate femeile care lucrează în cadrul Primăriei Arcani s-au înscris la cursul de ţesut şi vor să înveţe şi ele acest meşteşug. Îmi spun că sunt încântate şi aici se relaxează“, ne povestește meştera“.

    Culori din plante

    Culorile pe care le folosește sunt obţinute din plante. Pentru a nu ieși la spălat, produsele trebuie să fie spălate cu apă călduță. „Lâna o iau de la ciobani. O scarmăn, merg cu ea la dărac tocmai la Brebena, în Mehedinţi, pentru că este făcută foarte bine. Apoi, o torc pe râşchitor. Se spală şi se bagă în cazanul cu vopsea. Eu adun foarte multe plante. Le pun într-un cazan mare şi le fierb, după care bag un fir de lână să văd culoarea. Dacă nu sunt mulţumită, mai adaug plante. Folosesc sunătoare pentru a obţine culoarea maro, coaja de anin pentru verde, coajă de piersic pentru portocaliu. Adaug, atunci când fac culoarea, oţet şi sare de sac cu castronul, pentru că, altfel, iasă culoarea. Am învăţat aceste secrete de la femeile mai în vârstă din sat, de la Mama Polina lui Mălăiuşi, care are 98 de ani, şi de la muma Niţa. Nu se spală în apă fierbinte, ci în apă călduţă pentru a se menţine culorile“, mărturisește Liliana Arapu.

    Aceasta muncește aproape două zile pentru a realiza un covor de dimensiuni mari.

    Adulții se relaxează după o zi de muncă la războaiele de țesut

    Printre cursanți se numără și persoane adulte, care se relaxează la războaiele de țesut după o zi de muncă. „Toate femeile care lucrează în primărie vin la cursuri de țesut. Le place și mai pleacă acasă și cu produsul făcut de mâna lor. Este o relaxare pentru ele după o zi de muncă“.

    Războaie la care învață să țese ucenicii au o vechime de 100 de ani. Cele trei războaie pe care le are în atelier au o vechime de aproximativ o sută de ani. „Am urzit la cineva din sat la acest război, după care nu l-a mai folosit şi a preferat să mi-l dea mie, ştiind că îmi place să lucrez. Acesta este al meu pe care mi l-a dat vecina mea, iar pe celălalt l-am cumpărat. Am mai schimbat unele piese, dar în cea mai mare parte sunt originale“, a mai precizat meştera din Arcani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    spot_imgspot_img

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!