spot_img
Altele
    AcasăSocialMulţi au vrut, puţini primesc "minimis"

    Mulţi au vrut, puţini primesc „minimis”

    Au vrut ajutor de la stat pentru suprafeţele agricole inundate, dar au depus dosarul incomplet la Direcţia Agricolă, instituţia care dă sau nu avizul la plată. Astfel, din cei aproximativ 60 de agricultori, 30 au fost respinşi de la ajutorul de „minimis”, fie din lipsa certificatului de producător, fie din cea a procesului verbal de calamitate.

    Anul trecut se primeau sute de dosare după ce oamenii au înţeles ce trebuie să facă pentru a primi ajutorul de minimis în sectorul vegetal. Anul acesta, numărul a scăzut foarte mult. În multe localităţi au lipsit de la dosar procesele verbale, în altele certificatele de producător, când acestea sunt două condiţii esenţiale pentru ca agricultorii afectaţi de inundaţii să primească bani de la stat. „Cuantumurile sunt stabilite diferenţiat pentru lucernă, cereale şi legume şi variază între 250 şi 610 lei la hectar. Au făcut aceste două elemente principale, certificatul de producător şi copia după procesul verbal au făcut parte din piesele esenţiale la dosar, fără de care noi am respins dosarele. Noi am transmis centralizatorul cu suma şi suprafaţa, urmând ca până la finele anului aceşti producători agricoli să intre în posesia banilor”, a declarat Dan Tănăsescu, director Direcţia Agricolă Gorj. Termenul limită de depunere a dosarelor la primării a fost 7 noiembrie, după care acestea au ajuns pentru verificare la Direcţia Agricolă. Din cele 54 de dosare depuse pentru minimis, doar 23 au fost acceptate la plată, spune conducerea Direcţiei Agricole. În localităţi precum Bolboşi, agricultorii afectaţi de inundaţii nu solicitaseră certificatul de producător, o condiţie de bază de altfel pentru acceptarea la plată.

    Dosare respinse în Bolboşi şi Cătunele

    Din cele 23 de comune reprezentate în dosarele pentru minimis, în două dintre localităţi problema pregnantă care a dus la respingerea cererilor a fost lipsa certificatului de producător. „Ne-au sosit la sediul unităţii noastre, un număr de 54 de dosare de la comunele afectate, din care inspectorii studiindu-le şi verificându-le au aprobat numai 23 de dosare, 31 fiind respinse. Dacă spuneam eu că în Gorj am avut 23 de comune afectate cu o suprafaţă de 1154 de hectare, în urma verificărilor la noi au fost prezente numai 6 comune. Patru comune au trecut mai departe, dar în cazul a două dintre ele, Bolboşi şi Cătune, în 5, respectiv 6 dosare lipsa certificatului de producător a dus la respingerea dosarelor”, a declarat Dan Tănăsescu, director Direcţia Agricolă Gorj. În Gorj, suprafaţa agricolă compromisă de inundaţii a fost de peste 1000 de hectare, dar în urma verificării dosarelor depuse pentru minimis, a rezultat că ajutor se va acorda doar pentru 165 de hectare, în sumă totală de 54 de mii de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: