spot_img
12 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăHeadlinesNorvegienii investesc în viitorul romilor! Străinii vor să facă locuri de muncă...

    Norvegienii investesc în viitorul romilor! Străinii vor să facă locuri de muncă la Târgu-Cărbuneşti!

    Norvegienii vor să investească în România pentru ca persoanele defavorizate să aibă un loc de muncă şi să nu mai fie nevoite să cerşească în ţara lor. Orașul din Gorj pe care l-au ales aceştia este Târgu-Cărbunești. Mii de romi din Gorj sunt în Norvegia unde cerșesc sau vând ziare, iar singura speranță a celor de acolo este ca într-o zi, romii să nu mai aibă de ce să plece din România. Un tânăr de 31 de ani a făcut legăturile cu autorităţile norvegiene.

    norvegieni-carbunesti-001norvegieni-carbunesti-018

    Norvegienii vor investi la Târgu Cărbunești bani din bugetul lor și fonduri europene. Printr-un proiect denumit sugestiv „Back to work”, autoritățile din orașul Kristiansand, Norvegia, vor să vină în sprijinul romilor din Târgu Cărbunești, astfel încât aceştia să fie integrați pe piața muncii. Ei vor încerca să aducă investitori în zonă pentru ca persoanele marginalizate să-și găsească un loc de muncă în țara lor, astfel încât să nu mai fie nevoite să plece peste hotare. „Scopul nostru principal nu este să facem afaceri aici, ci să creăm locuri de muncă pentru oamenii săraci și marginalizați. Avem două ținte clare: să-i ajutăm pe cei care vor ajutor. Mulți sunt orfani, au nevoie de ajutor și vor să fie ajutați. Și cel de-al doilea scop este să facem totul cu respectarea legilor din România, să fim deschiși și transparenți în activitatea noastră”, a declarat Fjeld Bjorn Qyvind, preşedintele organizaţiei norvegiene.

    Viceprimarul orașului Kristiansand, cel de-al cincilea ca mărime din Norvegia, a explicat de ce și-a dorit să concretizeze proiectul de la Târgu Cărbunești. Romii pe care i-a întâlnit trăiau în condiții mizere, dormeau în frig și cerșeau. „Romii au început să vină în Norvegia în urmă cu zece ani. Atunci au venit în orașul nostru. La început, dormeau afară unde erau minus 10 grade celsius, se îmbolnăveau. Și am decis ca în lunile de iarnă, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, să fie duşi într-o școală veche unde putea dormi pentru 15 eurocenți. Acolo se putea spăla și dormi”, a precizat Jorgen Kristiansen, viceprimarul din Kristiansand, Norvegia.
    Autorităţile locale din Cărbuneşti s-au arătat mulţumite de acest proiect şi spun că vor face tot posibil pentru ca această colaborare să se concretizeze. „Suntem în procedura de a deschide un ONG cu sediul în Cărbuneşti, singura formă legală pentru a aduce bani încoace. Locaţia am văzut-o, dumnealor o să spună dacă li s-a părut ok sau nu”, a declarat Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.

    norvegieni-carbunesti-013norvegieni-carbunesti-009

    Fabrică de croşetat

    La Târgu-Cărbunești, va fi deschisă o fabrică unde vor fi angajate femei care să croșeteze. Salariul va fi minimum pe economie pentru început. „Noi începem cu un ONG. Sperăm să puteam angaja oameni cât mai repede sau să-i putem ajuta să se angajeze în alte părți. Vor primi salariul minim pe economie. Vom urmări și calitatea”, a mai declarat Fjeld Bjorn Qyvind.

    Proiectul prevede crearea a sute de locuri de muncă în zonă, însă romii sunt sceptici. Aceştia spun că ar munci dacă ar avea unde. Acum vând haine second hand pe unde apucă și abia își câștigă existența. În schimb, în Norvegia câștigă mai mulți bani cerșind. „Acest proiect este bine venit. Nu s-ar mai duce oamenii să cerşească în Norvegia. Câştigă destul de bine acolo din vânzarea revistelor, aici nu au unde să muncească. Femeile mai şi cerşesc”, a declarat reprezentantul romilor din Târgu-Cărbuneşti, Gore Pantelimon.

    norvegieni-carbunesti-003

    Cel care a făcut această colaborare posibilă este un tânăr originar din Târgu Cărbunești. Mihai Negrea muncește în Norvegia de opt ani. Și-a făcut mulți prieteni și a ajutat mulți romi să-și găsească un loc de muncă. Din statisticile lui, 4000 de romi din județul Gorj au plecat în Norvegia. „Ţinem această corespondenţă de 6 luni şi în sfârşit s-a materializat în ceva. Sunt absolut sigur că vor crea câteva sute de locuri de muncă în oraşul nostru, plus un accent mare în dezvoltarea imaginii oraşului în Norvegia prin turişti care vor veni de acolo”, a declarat Mihai Negrea, membru fondator al ONG-ului „Back to work”. El este și fondatorul acestui ONG care va ajuta persoanele defavorizate şi speră ca prin acest proiect să se dezvolte şi turismul în judeţul Gorj. „Accentul este pus pe persoanele defavorizate, nu neapărat pe populaţia de etnie romă, deci cine vrea să muncească, va găsi un loc de muncă prin ajutorul nostru”, a mai spus Mihai Negrea.

    Romii din zonă spun că sunt dispuși să muncească, însă până se vor pune bazele acestui proiect sunt deciși să plece din nou peste hotare. „Ştiu să şi croşetez, să cos. Sigur că mergem să muncim că nu avem bani”, a spus o femeie de etnie romă din Târgu- Cărbuneşti. Romii preferă Norvegia pentru că este o ţară în care cerşitul nu este ilegal. Mulţi dintre ei s-au instalat în păduri, în cocioabe sau corturi.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: