spot_img
12 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăSocialPiaţa Centrală, închisă şi modernizată la standarde europene

    Piaţa Centrală, închisă şi modernizată la standarde europene

    Comercianţii din Piaţa Centrală nu vor mai sta, de la anul, cu grija că fructele şi legumele vor îngheţa pe tarabă, în sezonul rece. Municipalitatea a întocmit deja documentaţia pentru realizarea unui spaţiu, care se adresează în special activităţii de desfacere a produselor agroalimentare. Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu dau asigurări că în iarna viitoare, comercianţii se vor bucura de acest spaţiu, care va fi construit conform normelor europene, cu toate utilităţile necesare.

    Modernizarea Pieţei Centrale din municipiul Târgu-Jiu este investiţia numărul unu a anului viitor. Astfel că, dacă anul acesta comercianţii se plâng că legumele şi fructele îngheaţă practic pe tarabe şi că profitul a scăzut văzând cu ochii, la anul nu vor mai avea această grijă, pentru că activitatea se va muta într-un spaţiu, nou-nouţ, dotat la standarde europene, cu toate utilităţii necesare pentru o activitate corespunzătoare. „Este vorba de Modernizarea Pieţei Centrale prin construirea corpului B. Prin această investiţie se doreşte realizarea unei incinte închise pe platoul situat în spatele Halei de Carne, o incintă parter şi etaj, cu o suprafaţă desfăşurată de 1.200 metri pătraţi. Destinaţia acesteia va fi pentru desfacerea produselor agroalimentare şi vine ca o completare la platoul central în care funcţionează în prezent activitatea de desfacere a produselor agroalimentare. Această incintă, ca o completare va oferi un microclimat corespunzător pe tot parcursul anului, astfel încât să ofere condiţii civilizate pentru activitatea de comerţ.

    Documentaţia a fost finalizată. În această perioadă vom obţine avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire, după care urmează demararea procedurii de achiziţie pentru încheierea contractului de execuţie a lucrărilor. Durata estimată pentru realizarea investiţiei este de nouă luni de zile”, a spus Raul Chiriac, şeful Investiţii, Primăria Târgu-Jiu.

    Spaţiul va fi „uşor încălzit”

    Arhitectul Cristin Ionescu, cel care a întocmit documentaţia pentru realizarea spaţiului a declarat faptul că investiţia se vrea una modernă, care să asigure confort, atât comercianţilor, cât şi celor care vor veni să îşi facă cumpărăturile.„Proiectarea acestui obiectiv, denumirea investiţiei: « Modernizare corp B Piaţa Centrală » vine ca o desfăşurare logică a activităţii de edificare a Pieţei Centrale a municipiului Târgu-Jiu, lucru pe care l-am început în 1998 cu prima etapă, corpuri din zona de Nord, acolo unde se desfăşoară acum activitate de comerţ particular cu brânzeturi şi flori. A urmat o altă etapă: piaţa centrală descoperită şi închisă, circa 1.500 de metri pătraţi şi în această zonă, partea de Sud a Pieţei Centrale. Se va construi acest punct comercial important; el va asigura ceea ce a apărut ca necesar în aceşti ani, şi anume: un spaţiu închis pentru desfăşurarea activităţii de comerţ cu produse agroalimentare, închis şi uşor încălzit. Până acum nu am avut aşa ceva. Am avut spaţii închise, dar total neîncălzite. Planul Parter asigură o suprafaţă de circa 450 de metri pătraţi suprafaţă utilă. S-au asigurat zone de pătrundere carosabilă pentru aprovizionarea halei de carne în sistem particular. De asemenea, grupurile sanitare sunt realizate pe sexe, femei şi bărbaţi; se asigură nu numai necesarul de personal care desfăşoară activitatea comercială, ci şi pentru cumpărători; norma este un loc de grup sanitar la 25 de oameni. De asemenea, s-au prevăzut accese pentru marfă, pentru persoane, dar şi pentru persoanele care suferă de dizabilităţi locomotor”. Spaţiul va fi mobilat, aşa cum prevede proiectul cu mese din fibră de sticlă, care vor asigura şi stocarea pe timp de noapte a circa 15 kilograme de produse. La nivelul parterului sunt circa 70 de mese. „La nivelul etajului s-a mărit suprafaţa de vânzare datorită faptului că nu mai e nevoie de acea trecere pentru aprovizionare la hala de carne. Pe centru s-a lăsat un spaţiu liber în care este „plantată” scara principală de acces la etaj şi undeva acest spaţiu liber oferă de la nivelul etajului un spectacol deosebit al meselor; la nivelul tavanului avem o zonă de luminatoare. La intrarea dinspre complexul Rodna sunt prevăzute şi scaune pentru persoane mai în vârstă care simt nevoie să se mai odihnească. Este o construcţie metalică, stâlpi din europrofile, iar închiderile sunt realizate cu panouri termoizolante de 10 centimetri, vopsite în câmp electrostatic”, a adăugat Cristi Ionescu. Spaţiul va fi dotat cu 160 de mese, la parter 70 şi la etaj 90, astfel că fiecare comerciant va putea beneficia de acest spaţiu. Iarna se asigură o temperatură optimă de circa 15 grade Celsius, iar vara maxim 25 de grade, ca la marile magazine. Investiţia se ridică la circa 30 de miliarde de lei vechi, după cum declară reprezentanţii municipiului Târgu-Jiu.

    Zaharia: „Nu se vor distribui mesele pe ochi frumoşi”

    Alexandru Zaharia, directorul SC Edilitara SA a dat asigurări că de la anul, comercianţii se vor bucura de acest spaţiu, dar întâietate au cei care se află acum sub cupolă. Pentru a nu exista probleme, locul de desfăşurare a activităţii, spaţiul propriu-zis se va face prin tragere la sorţi. „Această investiţie a fost demarată atât la solicitarea unor comercianţi din Piaţa Centrală, cât şi a unor cetăţeni. Prioritar vor avea acces cei de sub cupolă. Pe timp de iarnă activitatea se mai reduce faţă de primăvară, vară, toamnă. De aceea, cu siguranţă cele 160 de mese vor fi suficiente, pentru că sub cupolă avem 192 de mese, iar pe perioada de iarnă cam 20-30% din ele rămân libere pentru că producătorii nu mai au produse suficiente, iar o parte dintre comercianţi mai dau concedii la personalul din subordine şi rămân fără obiectul de activitate.

    Mesele nu se vor distribui pe ochi frumoşi. Ele vor fi compartimentate, va fi un sector pentru societăţile comerciale şi unul pentru producători. La data respectivă vom proceda la o tragere la sorţi pentru că vrem, nu vrem, unele mese cor fi dispuse pe un vad mai bun, altele pe unul mai puţin bun. Pentru a fi transparenţă se va proceda la o tragere la sorţi”, a spus Zaharia. Producătorii spun că această investiţie este una mai mult decât binevenită, având în vedere faptul că sezonul rece s-a instalat deja. Taxa pe mese va rămâne aceeaşi, 4, 5 ron/zi metrul pătrat la producător şi 5, 8 ron/zi metrul pătrat pentru societăţi.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: