spot_img
14.5 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăSocialProiectul unui Muzeu de Artă Contemporană, rămas în umbra administraţiei

    Proiectul unui Muzeu de Artă Contemporană, rămas în umbra administraţiei

    An de an participanţii la evenimentul GORJFEST îşi dau toată silinţa pentru ca lucrările lor să fie cele mai bune. Fie că vorbim de sculptură, pictură, fotografie, toate lucrările ajung în patrimoniul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Însă, apoi nimeni nu mai ştie nimic de ele. Se pare, de trei ani, instituţia de cultură se zbate să găsească un spaţiu propice pentru înfiinţarea unui Muzeu de Artă Contemporană, unde pot fi expuse aceste lucrări, însă, soluţia întârzie să apară. Problemele administrative par greu de rezolvat când vine vorba de cultură şi mai rău toată munca artiştilor se duce pe Apa Sâmbetei, o muncă încuiată cu lacătul într-un depozit al centrului.

    GORFEST 2012 se anunţă un eveniment cu totul şi cu totul special, asta mai ales prin prisma faptului că participanţii se bucură de succes şi faimă, în lumea artei. Nume mari din această lume vor păşi la Târgu-Jiu, într-o ediţie inedită a evenimentului. Valoarea manifestărilor este pusă în umbră însă de o problemă, care, practic, momentan, nu îşi găseşte rezolvare. Se pare, de trei ani, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, principalul organizator, se zbate să găsească un spaţiu propice pentru înfiinţarea unui Muzeu de Artă Contemporană, unde pot fi expuse lucrările participanţilor, însă, soluţia întârzie să apară. Problemele administrative par greu de rezolvat când vine vorba de cultură şi mai rău toată munca artiştilor se duce pe Apa Sâmbetei, o muncă încuiată cu lacătul într-un depozit al centrului. Spusele au fost confirmare chiar de directorul instituţiei de cultură, Ion Cepoi. „Toate lucrările de la toate secţiunile vor rămâne în patrimoniul Centrului Judeţean pentru Conservare. Problema care se va pune acum este ideea că în ciuda faptului că va mai trece încă o ediţie extraordinară a GORJFEST, şi în continuare, în ciuda unor promisiuni făcute acum trei ani de zile, aceste lucrări vor rămâne în continuare într-o cameră care nu are nici un soi de condiţii de depozitare. De trei ani încercăm să găsim un spaţiu destinat unui Muzeu de Artă Contemporană GORJFEST. Nu am reuşit să găsim acest spaţiu nici până în ziua de astăzi. Sunt peste 100 de lucrări, care nu pot fi văzute datorită acestei probleme. Aceste lucrări stau în continuare într-un depozit”, a spus Ion Cepoi.

    Lucrările pot lua drumul judeţelor învecinate

    Văzând că nu se găseşte o soluţie şi că problema pare să ia amploare de la an la an, reprezentanţii centrului s-au gândit să deschidă un astfel de muzeu în judeţe precum Hunedoara sau Vâlcea, de unde au venit chiar solicitări, în acest sens. „Aş vrea să mai spun ceva şi îmi asum în întregime cele spuse. Dacă până la sfârşitul acestui an nu se va lua o decizie atunci noi, organizatorii principali, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj suntem decişi să dăm curs unor invitaţii din judeţul Vâlcea şi Hunedoara, să ducem lucrările acestea să le ducem acolo la Vâlcea sau Hunedoara. Am fost solicitaţi să facem asta. Un muzeu care poate să aibă 200-300 de lucrări, să devină un brand al judeţului. Nu avem spaţiu. Am solicitat sprijinul tuturor, este o chestiune care trebuie să îşi găsească o finalitate. Este de o simplitate raţională elementară. Am făcut noi diverse propuneri: Şcoala Primară de la Hobiţa, care este dezafectată, evident spaţiul respectiv necesită reabilitare, noi ca instituţie de cultură nu putem rezolva fără administraţie. Mai este o locaţie, la Peştişani, vis-a-vis de Pensiunea lui Brâncuşi există sediul nefinalizat al Casei de Cultură. Poate reuşim ca la nivelul Târgu-Jiului să se găsească un spaţiu şi astfel să avem un Muzeu al Artei Contemporane”, a adăugat Cepoi. De menţionat este faptul că laureaţii de la Festivalul de Film Documentar vor fi invitaţi în cadrul manifestărilor GORJESFT, odată pentru a putea participa la lucrările taberei pe tot parcursul desfăşurării ei, a doua oară pentru a lucra efectiv în Gorj, pe subiecte care aparţin Gorjului. Este o tabără care se desfăşoară ca sediu central la Rânca dar participanţii vor avea parte şi de deplasări în judeţ, ca vizite documentare la Novaci, Cărbuneşti, Polovragi, Baia de Fier, Hobiţa, Tismana, Lainici, Padeş. Gelu Costea, Alice Dinculescz, Horia Cucerzan, Dan Cioca SUA, Cucu Ion-Italia, sau Kenan Ozgur sunt câteva nume care vor participa la evenimentul GORJFEST 2012.

    GORFEST…în cifre

    Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj a vorbit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şi despre suma alocată desfăşurării acestui eveniment. „Instituţia Centrului are un buget anual de 445 de mii de lei, salarizare, cheltuieli şi manifestări. Pe manifestări bugetul se ridică la 120 de mii de lei. Vorbim despre bugetul anual. Pe raţiunea aceasta, suma pe care Centrul Judeţean şi partenerii o au pentru GORJEST 2012 se ridică undeva la 20 de mii de lei. În realitate cheltuielile sunt mai mari, însă există oameni care ne ajută şi care ne sunt alături la fiecare ediţie. Acest festival se poate desfăşura aşa cum se cuvine şi anul acesta”, a spus Cepoi. În data de 15 octombrie, luni, la orele 11:30 la Sala Maură se va lansa albumul GORFEST 2012, acolo unde vor fi prezenţi toţi participanţii manifestării.

    PROGRAM GORJFEST 2012

    DUMINICÅ 7 OCTOMBRIE
    orele 8-14 – Primirea participanţilor, în Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional OTOPENI
    orele 15-20 – Deplasare Bucureşti – Rânca (Hotel Mina)

    LUNI 8 OCTOMBRIE – Hotel Mina
    orele 9 – Sedinţă administrativă
    orele 10-13 – Ateliere
    orele 16-19 – Ateliere

    MARȚI 9 OCTOMRIE – Hotel Mina
    orele 10-13 – Ateliere
    orele 16-19 – Ateliere

    MIERCURI 10 OCTOMBRIE – Hotel Mina
    orele 10-13 – Ateliere
    orele 16-19 – Ateliere

    JOI, 11 OCTOMBRIE – Hotel Mina
    orele 10-13 – Ateliere
    orele 15-17,30 – Drumeţie
    ora 20 – Cină gorjenească oferită de primarii localitåţilor Novaci şi Tg-Cărbuneşti

    VINERI 12 OCTOMBRIE – Hotel Mina
    orele 10-13 – Ateliere
    orele 16-19 – Ateliere
    orele 19,30 – Predarea lucråăilor

    SÂMBÅTÅ, 13 OCTOMBRIE – Hotel Energeticianul Tg.Jiu
    orele 9 – Deplasare pe traseul Rânca, Baia de Fier, Polovragi, Horezu, Tg-Jiu
    orele 14 – Prânz oferit de Pensiunea «Andreea» Baia de Fier
    orele 19 – Cină oferită de primarul comunei Baia de Fier

    DUMINICÅ 14 OCTOMBRIE – Hotel Energeticianul Tg.Jiu
    orele 9 – Deplasare pe traseul Tg-Jiu, Lainici, Hobiţa, Tismana, Padeş
    orele 14 – Prânz oferit de primarul comunei Padeş

    LUNI 15 OCTOMBRIE – Hotel Energeticianul Tg.Jiu
    orele 9-12 – Program de voie în municipiul Tg-Jiu
    orele 12,30 – Închidere festivå – Sala Maură a Palatului Administrativ Gorj
    orele 17 – Vernisajul expoziţiei de pictură „Gorfest 2012”
    orele 19 – Cină festivă oferită de primarul municipiului Tg-Jiu

    MARŢI 16 OCTOMBRIE
    Deplasare pe traseul Tg-Jiu – Bucureşti

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: