spot_img
Altele
    AcasăSocialMai puțini fermieri vor subvenții

    Mai puțini fermieri vor subvenții

    Fermierii gorjeni nu mai sunt interesați de subvențiile de la APIA, cel puţin nu la modul la care cifrele o arătau în alți ani! Cu două săptămâni înainte de încheierea campaniei de depunere a cererilor pentru plata unică, atât în sectorul vegetal cât și animalier, APIA Goj trage un semnal de alarmă şi spune că doar 8 mii de fermieri și-au depus actele prevăzute lege, din totalul de 24 de mii de fermieri gorjeni. Termenul până la care mai pot fi depuse cereri fără penalizare, este de 15 iunie.

    APIA-gorj

    Toate schemele de plăți pot fi prinse în cererea unică de plată, dar fermierii nu au timp de pierdut, asta dacă vor să nu fie penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi de întârziere. Recomandarea APIA Gorj este ca în aceste zile toți fermierii care dețin animale să vină cu cererile la centrele județene și locale, mai ales că începând de astăzi echipe din cadrul APIA vor avea o ultimă informare cu primarii și responsabilii de la nivelul localităților cu privire la eliberarea documentelor necesare dovezii utilizării terenurilor.

    Negrea: „Este un semnal îngrijorător”

    Constantin NegreaTermenul limită până la care a fost prelungită campania de depunere, dar cu penalități este 10 iulie, mai au răgaz totuși 14 zile pentru a depune dosarele la termenul inițial. „Este un semnal îngrijorător şi pentru noi cei de la APIA, de altfel este unul general la nivel naţional numărul mic de cereri depuse de către fermieri până la această dată. În judeţul nostru înregistrăm aproximativ 8400 de cereri din cei aproximativ 24.000 de fermieri pe care îi aşteptăm an de an la centrele noastre locale şi la centrul judeţean pentru o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare. Mai sunt aproximativ 14 zile până când fermierii pot depune cererea fără penalităţi”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

    În anii trecuți veneau la APIA cu cererile pentru subvenții în procent de 90% din numărul celor programați, acum programările coborând la 600 pe zi, și se prezintă doar jumătate la APIA din cei programați. Lipsa de interes ar putea avea la bază modificările din lege care nu sunt privite cu ochi buni de toți fermierii. „Sunt destule nemulţumiri pentru că din cei 24.000 de fermieri care deţin şi depun cerere la APIA, cel puţin o parcelă de păşune şi fâneţe o deţin 22.600, în condiţiile în care cerinţele legislative, începând cu 2015, prevăd ca pentru suprafaţa de păşune fermierul trebuie să facă dovada încărcăturii de animale, iar pentru suprafaţa de fâneţe să facă dovada că cel puţin coseşte o dată această suprafaţă şi valorifică masa vegetativă, iar pentru suprafeţele de arabil trebuie să facă dovada că efectiv cultivă aceste suprafeţe cu o structură de culturi, în alte condiţii nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi sunt respinşi de la plată”, a mai declarat Constantin Negrea.

    Ritmul în care fermierii s-au mişcat cu actele până acum să se pună în regulă nu a fost unul satisfăcător, dar cei care au nevoie mare de banii de subvenţii spun că merită orice efort. „E foarte bună subvenţia, dacă munceşti ai dacă nu, nu ai. Eu am avut şi înainte când nu erau subvenţii, am 4 vaci mari şi 3 mărunte. Am păşune, am de toate şi dacă nu-mi ajunge sunt şi alte locuri nemuncite de alţii, au plecat copii, au rămas bătrânii care nu mai pot munci”, a declarat un fermier.
    Soluţii pentru ca fermierii gorjeni să nu piardă subvenţiile, dar să fie și în legalitate există, spune directorul APIA, pentru că cei care au pășune pot să achiziționeze sau să procure numărul minim de animale sau să cedeze suprafețele de păşuni şi fânețe printrun act de arendă către un crescător de animale. Cererea o depune crescătorul de animale. Cert este că până în prezent au fost depuse la centrele APIA Gorj doar 40 la sută din numărul total de dosare așteptate pentru subvenţie pe plata unică.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: