spot_img
Altele
    AcasăHeadlinesRecolta de căpşuni, afectată

    Recolta de căpşuni, afectată

    O parte din recolta pe care căpşunarii o aşteptau pe acest an este compromisă din cauza ploilor şi a dăunătorilor. Supăraţi, căpşunarii spun că acum nu vor mai vinde căpşunile la angrosişti, ci se vor duce chiar ei în pieţe pentru a le comercializa, şi asta pentru a recupera o parte din investiţia pierdută.

    Valul de ploi ce s-a abătut asupra judeţului şi care a cuprins şi zona de sub munte a dat peste cap planurile căpşunarilor. După ce au muncit o primăvară întreagă pentru a pregăti stolurile şi pentru a cultiva planta de căpşună, ploile căzute le-au adus pierderi. Nea Gheorghe se poate numi ca fiind unul din căpşunarii comunei care, asemeni unui specialist, a lucrat totul sistematizat şi mecanizat. Plantaţia, întinsă pe mai bine de un hectar, arată impecabil, totul fiind dovada muncii depuse de membrii familiei. „Anul acesta am avut probleme din cauza ploilor pentru că a fost o perioadă destul de lungă şi a plouat destul de mult, au mai fost şi plante care nu au mai rezistat, au mai putrezit, sau fiind foarte multă apă a avut probleme. Să sperăm că de acum încolo, după cum se anunţă că vremea se îndreaptă şi totuşi sperăm că va mai ţine şi cu noi, au început uşor uşor să se mai şi coacă de la căldură. Sperăm să avem un an de acum încolo bunicel”, a declarat o cultivatoare de căpşuni. Deşi se aşteaptă la o recolta bună, nea Gheorghe spune că dăunătorii, cum ar fi cărăbuşul de mai, le creează mari probleme, motiv cu care îşi priveşte munca depusă cu îngrijorare.

    Acelaşi lucru se întâlneşte şi la alt căpşunar. Doamna a descoperit la căpşune un alt tip de dăunător, care nu face altceva decât să afecteze fructul. Supărată spune că deja o parte din recolta aşteptată este compromisă. „Ultima tură de ploi, deşi le tratasem şi le stropisem, şi-a făcut de cap” a spus supărată doamna. O altă plantaţie, alte planuri! Nea Gheorghe ştie clar ce are de făcut! În paralel cu recolta de căpşune, pregăteşte şi solarul pentru zarzavaturi, însă fructele vor fi vândute doar la Sibiu, de el personal. De altfel, după atâta muncă, căpşunarii din Polovragi nu mai vor să vândă producţia la intermediari, ci au două variante, ori le vând personal pe pieţe, ori le dau doar la marii producători. „Deja ne întreabă mereu când venim cu căpşunile? Suntem oameni serioşi, nu înşelăm la cântar”, a precizat nea Gheorghe, un căpşunar de la Polovragi. Potrivit acestuia un kilogram de căpşuni va ajunge, în acest an, la preţul de 6-7 lei. „Depinde şi cum sunt în piaţă dacă sunt multe preţul scade”, a mai precizat nea Gheorghe.

    Sprijin din partea primăriei

    Autorităţile locale sunt prezente permanent printre căpşunarii comunei, sprijinul acordat de aceştia fiind acela de a-i pune în legătură cu marele producător de dulceţuri de la Râureni, judeţul Vâlcea. „Împreună cu domnul deputat Weber, cu o firmă de la Vâlcea ne-a promis că vin să preia …acum aşteptăm. Că am mai avut promisiuni dar nu s-au ţinut de cuvânt”, a precizat primarul din Polovragi, Ştefan Făsuescu. În ciuda greutăţilor întâmpinate, în Polovragi a luat naştere Sărbătoarea Căpşunelui, eveniment ce se va sărbători pe 8 iunie, nefiind localnic din Polovragi care să nu deţină o parcela mai mare sau mai mică cu căpşune.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: