spot_img
14.4 C
Târgu Jiu
vineri, mai 3, 2024
Altele
    AcasăSocialTimpul trece, datoriile nu !

    Timpul trece, datoriile nu !

    Staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu a avut şi vremuri mai bune. Mesajul vine de directorul Ion Călinoiu care spune că situaţia a devenit precară pentru toate staţiunile de cercetare din ţară, lipsite de finanţare. La Gorj, încă se aşteaptă sumele promise de Guvern, în primul rând pentru a stinge datoriile istorice strânse la stat.

    Lipsa unei finanţări face ca la Staţiunea Pomicolă, problema banilor să fie una …cronică. Singurele surse pe care unitatea agricolă le are provin din veniturile proprii, insuficiente pentru ca Staţiunea să se dezvolte, iar cheltuielile să fie acoperite. Directorul Ion Călinoiu spune că au fost promise fonduri de Ministerele Agriculturii şi Cercetării, dar deocamdată nu a venit nici un răspuns. Directorul unităţii de cercetare, Ion Călinoiu, a declarat că „Staţiunea pomicolă la ora actuală trece prin momente dificile ca şi alte unităţi de cercetare din domeniul agriculturii din ţară. Este lipsită de sursele de finanţare şi susţinere de la bugetul de stat, nu există programe de cercetare pe care să le abordăm şi din cauza asta veniturile noastre se limitează la veniturile din surse proprii, din vânzarea producţiei şi din veniturile care se mai strâng din chiriile pe care le percepem din închirierea a spaţiilor pentru întreşinerea imobilelor pe care unitatea le aore in dotare”, a declarat Ion Călinoiu, director Staţiunea Pomicolă Tg Jiu.

    Datorii „istorice” la bugetul de stat.Soluţiile se lasă aşteptate

    Nici datoriile pe care le are Staţiunea Pomicolă nu dispar peste noapte. 15 miliarde de lei vechi reprezintă valoarea acestora, iar soluţia are tebui să vină o dată cu sumele aşteptate de la nivel înalt. Conducerea unităţii de cercetare spune că suma datorată are şi majorări şi penalizări foarte mari, iar acestea sunt imposibil de achitat. Directorul Călinoiu explică de ce. „Prin Legea 247din 2005 unitatea a fost decapitalizată prin retrocedarea plantaţiilor pomicole, a terenurilor pe 90% din suprafaţă, foştilor proprietari. Datoriile la buget, cu tot cu penalizări se ridică la 15 miliarde de lei vech”, a conchis directorul Staţiunii pomicole, Ion Călinoiu.

    In prezent, evoluţia pomilor fructiferi nu ridică temeri

    Vestea bună este că pomilor fructiferi le merge bine, în ciuda perioadei de fluctuaţii de temperaturi. „Pornirea mugurilor floriferi şi vegetativi nu a fost influenţată negativ, iar instalarea perioadei cu zăpadă şi temperaturi mai scăzute i-au ţinut pe loc, aşa că sperăm ca şi de acum încolo evoluţia să fie bună, să nu avem probleme cu diminuarea producţiei ca efect al factorilor climatici”, a declarat şeful unităţii de cercetare din Tg Jiu, Ion Călinoiu.

    Un risc există, totuşi, pentru producţia de fructe

    Totuşi există pericolul ca, în perioada de înflorire, de legare a fructelor să vină temperaturi de -6 sau -7 grade, iar atunci să fie afectat rodul. Directorul Staţiunii Pomicole de la Târgu Jiu spera ca situaţia să se rezolve anul acesta, pentru că altfel, fără finaţarea promisă, şi la Gorj există riscul ca unitatea de cercetare dintrun domeniu atât de vitregit, cum este cel al horticulturii, să rămână fără obiectul activităţii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: