spot_img
Altele
    AcasăSpecialŢăranii gorjeni, "spionaţi" din satelit

    Ţăranii gorjeni, „spionaţi” din satelit

    Dacă eşti un agricultor activ şi dacă îşi lucrezi pământul, Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) te ajută să te dezvolţi şi astfel îţi dă bani, tocmai pe munca pe care o faci. Ca să fie siguri de munca prestată, tot APIA, te controlează, dar nu prin măsurători la faţa locului, ci prin teledetecţie, un program de monitorizare prin satelit. Fermierii de la ţară, însă dau din umeri când vine vorba despre acest program, pentru că nimeni nu ştie pe ce se bazează. Mai mult decât atât, se pare că nici edilii localităţilor cu pricina nu au habar despre această măsură „extremă”.

    Mergând pe premisa „ţara arde şi baba se piaptănă”, APIA, va plăti, în 2011, 2,4 milioane de euro pentru verificarea prin satelit a dosarelor depuse de fermierii care vor subvenţii. Firmele care vor face teledetecţia prin satelit vor fi selectate în urma unei licitaţii care va avea loc în 27 martie. Printre judeţele care vor fi atent monitorizate de ochii vigilenţi ai celor de la APIA se numără şi Gorjul. Peste 24 de mii de fermieri din judeţ, care sunt în baza de date, vor fi supuşi controlului numit teledetecţie. Solicitările de sprijin financiar din fondurile comunitare depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) sunt supuse unor controale administrative înainte de a fi onorate. Un anumit procent din dosarele depuse sunt selecţionate automat, printr-o analiză de risc, pentru a fi controlate pe teren de către inspectorii agenţiei. Din birou, orice inspector ştie în orice moment care terenuri din ţară sunt cultivate şi care nu. Aceştia confirmă sau infirmă exactitatea datelor din cerere cu ceea ce măsoară pe teren. Programul APIA i-a băgat pe ţăranii de la noi în ceaţă.

    Controlul prin satelit, soluţia dată de cei de la APIA

    Cu toate că par să fie de acord cu teledetecţia, unii dintre aceştia nici nu ştiu cu ce se mănâncă acest program. Şi cum România este ţara tuturor posibilităţilor, unde în loc de zicala „fie pâinea cât de rea, tot mai bine în ţara ta”, se aplică „fie pâinea cât de rea, tot tăiaţi un sfert din ea”, iar mai marii ţării nu ştiu în ce să mai investească bani, pe principiul că ajută românul de tot rândul, tot acesta are de suferit. De menţionat este faptul că acest control prin teledetecţie presupune comparaţia parcelelor de teren desemnate de fermierii solicitanţi cu imaginile preluate cu ajutorul unui satelit, în diferite perioade de vegetaţie a plantelor. Astfel se verifică dacă terenurile respective au fost într-adevăr cultivate, aşa cum au declarat solicitanţii. Ajutorul acordat agricultorilor depăşeşte 100 de euro pentru fiecare hectar. Plata subvenţiilor se va încheia pe 30 iunie.

    „Probabil ei cred că noi cultivăm canabis”

    Ce spun ţăranii despre acest lucru şi ce vor face în cazul în care vor primi aceste subvenţii, am reuşit să aflăm chiar de la ei „Bănuiesc că o fie bine că o să fie supravegheate parcelele din avion. Numai să deie şi subvenţii pentru cei care au teren”, a spus o femeie. Vecina de alături s-a arătat oarecum îngrijorată de această măsură „avem teren, dar puţin, numai un hectar. Ar fi bine dacă aş avea terenul la un loc. Nu ştiu nimic despre avioane şi monitorizare. Nu ştiu, ce pot să zic. Ar fi bine că aş mai lua nişte bani, dar mi-e cam teamă. Ce să facă cu avioanele la noi”. Am întrebat şi un bărbat, fermier de altfel, ce crede despre acest „control”, impus de APIA. „Ahh, probabil ei cred că noi cultivăm canabis. E şi bine e şi rău. E bine că sunt mulţi care ia şi nu merită, şi altul care are puţin pământ nu ia nimic. Pentru că ei pun condiţia de 30 de arii. Asta cred că e cu partidele. Eu nu o văd bine. Odată ce dai pe propria răspundere declaraţie, problema e la cei cu moşii mari, nu la ţăranul de rând, care are trei hectare, care ară cu calul sau cu vaca”, a spus fermierul. În localitatea Negomir, ca de altfel în toate localităţile gorjene, oamenii sunt sceptici când vine vorba de această măsură, pentru că spun ei că nu era nevoie de un control, din satelit, ci de măsurători la faţa locului „păi asta nu ştiu, nu mă pricep. Trebuie măsurate, să se ştie…Din avion nu se poate măsura. Nu o văd necesară această măsură. Dacă se poate din satelit, cu atât mai bine. Poate că s-o fi întors timpurile”, a spus o bătrână de 80 de ani. Autorităţile locale spun că banii de la APIA sunt bineveniţi, însă cetăţenii nu prea sunt informaţi cu privire la acest control numit teledetecţie „Da e foarte bine. Noi facem tot ce ne stă în putinţă să luăm aceşti bani. Suntem în colaborare cu cei de la APIA, ca cetăţenii să depună aceste cereri on-line. Subvenţia este foarte bine venită. Anul trecut şi anul acesta ne-au venit banii. Lucrările agricole sunt costisitoare. Teledetecţia, nu ştiam de acest lucru. Mâine am să discut cu cei de la APIA şi voi vedea ce vom putea face”, a spus primarul comunei Negomir, Ion Gruiescu.

    Peste 24 de mii de fermieri gorjeni, controlaţi prin satelit

    Reprezentaţii APIA Gorj se arată mai mult decât încântaţi dea această măsură, pentru că spun ei, îi ajută pe fermieri dar şi pe cei acre, până acum trebuiau să se deplaseze în teren să facă măsurătorile şi să se asigure că totul decurge normal. „După cum este cunoscut, începând cu data de 1 marie-16 mai, se depun cererile de sprijin pe suprafaţă, pentru toţi fermierii acre sunt înscrişi în baza noastră de date, în baza unei invitaţii, care este nominalizată pentru fiecare fermier în parte şi care este trimisă prin poştă, la o anumită oră şi dată, în vederea depunerii cererii pentru acest an. În baza noastră de date, sunt 24.800 de fermieri, pe o suprafaţă de 96 de mii de hectare”. Cât priveşte teledetecţia, aceştia au declarat „teledetecţia este un control care se efectuează pentru fermierii care depun cererile de sprijin pe suprafaţă, printr-o firmă autorizată. Vor stabili dacă parcelele sunt aşezate cum trebuie, dacă corespund normelor aplicate de cei de la APIA. Toate parcelele sunt digitizate, sunt preluate electronic, se face importul respectiv dintr-o parte într-alta, apoi se transmit firmei care se ocupă cu teledetecţia şi se analizează fiecare parcelă, fiecare cultură. Estimăm peste 25 de mii de cereri de sprijin”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: