spot_img
16.8 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăEconomicÎn ce bagă CEO banii din Fondul de Modernizare

    În ce bagă CEO banii din Fondul de Modernizare

    Complexul Energetic Oltenia are asigurată finanțarea de 1,2 miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Banii vor fi folosiți pentru înființarea de parcuri fotovoltaice și pentru blocuri energetice pe gaze naturale.

    Complexul Energetic Oltenia și-a propus să investească sumele primite din Fondul de Modernizare, în principal, în construirea de capacități noi pe gaze naturale și în parcuri fotovoltaice. Este vorba de două grupuri energetice pe gaze naturale la Termocentrala Turceni, respectiv la Termocentrala Ișalnița, precum și a opt parcuri fotovoltaice în județele Dolj și Gorj, pe haldele de steril și pe fostele depozite de zgură și cenușă de la termocentrale.

    Este vorba de următoarele investiții:

    Parc fotovoltaic 85 MW pe fostul depozit de zgură și cenușă al SE Ișalnița;
    Parc fotovoltaic de 132 de MW pe halda Tismana de la EMC Roșia Rovinari;
    Parc fotovoltaic 128 MW pe halda interioară Tismana 1 de la SE Rovinari;
    Parc fotovoltaic 110 MW pe halda interioară Rovinari Est a SE Rovinari;
    Parc fotovoltaic de 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;
    Parc fotovoltaic de 112 MW pe depozitele de zgură închise de la SE Turceni;
    Parc fotovoltaic 66 MW pe halda exterioară Pinoasa din SE Rovinari;
    Parc fotovoltaic 19 MW pe halda exterioară Bohorelu de la SE Rovinari;
    Bloc pe gaze naturale de 475 MW la SE Turceni va înlocui un grup de 330 MW;.
    Bloc pe gaze naturale de 850 MW la SE Ișalnița.

    Alocări de fonduri pentru independența energetică a României

    Guvernul a adoptat în ultima ședință, la propunerea ministerului Energiei, Ordonanţa de Urgenţă privind stabilirea cadrului instituţional şi financiar de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

    „Investițiile sunt cheia către independență şi securitatea energetică a României, care se vor face şi cu banii alocaţi din Fondul pentru Modernizare. Am adoptat această Ordonanţă de Urgenţă importantă, care va permite gestionarea acestor fonduri. Aşa cum am anunţat la începutul lunii aprilie, Comitetul de Investiții a dat aprobarea pentru a primi anul acesta aproximativ 1,4 miliarde de euro, din Fondul pentru Modernizare, pentru proiecte importante de investiţii la CEO, Transelectrica, dar şi pentru modernizarea reţelelor de distribuţie energie electrică. Şi vom lansa şi alte call -uri pentru proiecte de investiţii. De asemenea, putem încheia parteneriate cu alte instituţii publice, pentru a mări absorbţia acestor fonduri şi pentru a face call-uri de proiecte. De exemplu, ministerul Agriculturii, prin AFIR, va derula call-uri de proiecte pentru energie regenerabilă şi biogaz”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

    Fondul pentru Modernizare are o valoare de peste 13 miliarde de euro pentru 2021- 2030, evaluare ce are la bază estimările privind preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: