spot_img
15 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăActualitate139 de ani de la nașterea lui Brâncuși

    139 de ani de la nașterea lui Brâncuși

    Zi memorabilă, ieri, la Târgu-Jiu, marcată de împlinirea a 139 de ani de la nașterea Constantin Brâncuși. Marele sculptor a fost pomenit creștinește la Biserica Sfinții “Petru și Pavel” din Târgu-Jiu, în prezența unui sobor de preoți în mijlocul cărora s-a aflat, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Lăcașul de cult nu a fost ales întâmplător pentru slujba de pomenire pentru că se află poziționat pe “Calea Eroilor”, axă care unește cele trei opere definitorii pentru geniul brâncușian Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului.

    Slujba de pomenire a lui Constantin Brâncuși a prefațat manifestările organizate ieri, 19 februarie, zi marcată de cei 139 de ani scurși de la nașterea la Hobița, comuna Peștișani a sculptorului de geniu, Constantin Brâncuși. Astfel, la Biserica Sfinţii „Petru și Pavel” din Târgu-Jiu, un sobor de preoți și diaconi alături de care s-a aflat ÎPS părintele Irineu, mitropolitul Olteniei, au oficiat slujba de pomenire. De la evenimnet, nu au lipsit nici autoritățile locale și județene, dar și oameni de cultură, dascăli, reprezentanți ai unităților de învățământ, șeful ISJ Gorj, cu toții aprinzând lumânări și ascultând cu interes slujba de pomenire și mai ales mesajul transmis de înaltele fețe bisericești. De asemenea, au fost prezenți și elevii Liceului Teologic „Sfântul Nicodim“ din Târgu-Jiu și oameni de cultură ai județului. Aniversarea lui Brâncuși s-a bucurat astăzi și la Craiova printrun moment evlavios al biserica „Madona Dudu”, unde Brâncuşi a fost cântăreţ la strană pe timpul cât a urmat cursurile Şcolii de Arte şi Meserii. La Târgu-Jiu, ziua dedicată lui Brâncuși s-a încheiat cu aprinderea a 139 de lampioane în Parcul Coloanei Infinitului.

    După slujbă, un moment evocator

    Manifestările dedicate zilei care a purtat amprenta lui Brâncuși au continuat după momentul religios cu o pagină de evocare a vieții și activității lăsate zestre culturală tuturor românilor. Semnificațiile desprinse din trecerea celor 139 de ani de la nașterea marelui sculptor au fost surprinse în câteva alocuțiuni din partea autorităților locale și județene. Nu puteau fi omise alte momente cu greutate IN MEMORIAM Constantin Brâncuși, cu atât mai mult cu cât s-au scurs de la nașterea sa 139 de ani. Astfel, după slujba de pomenire a urmat la Sala Maură a Prefecturii Gorj un moment evocator prin alocuțiunile pregătite de autoritățile locale și județene, la care a fost invitat să ia parte și ÎPS părintele Irineu, arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei. Gorjul ca de altfel toată țara are un motiv în plus de mândrie și recunoștință prin ceea ce a însemnat munca artistului. Nimeni niciodată nu va putea să conteste valoarea culturală adăugată prin opere valoroase la patrimoniul românesc. Președintele Consiliului Județean, Ion Călinoiu, a subliniat că sunt necesare eforturi și se fac eforturi pe toate palierele activităților ca Brâncuși să rămână o carte de vizită pentru iubitorii de artă, turiști și toți cei acre ne calcă pragul. Bucuros și emoționat să vorbească de însemnătatea lui Brâncuși pentru Gorj s-a arătat și primarul Florin Cârciumaru. „Vă mulțumim că sunteți astăzi alături de noi întro zi a recunoștinței față de un artist care s-a dăruit lumii iar locului natal a lăsat o moștenire fără de preț”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean. „Prin operele sale lăsate moștenire orașului Târgu-Jiu, practic, Constantin Brâncuși a lăsat cea mai de seamă carte de vizită pentru orașul nostru, a lăsat o moștenire deosebită”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Este o misiune dificilă să vorbești de Brâncuși în câteva cuvinte, a spus și subprefectul Sorin Arjoca, care a încercat să prindă esența momentului. „Când spui Constantin Brâncuși, spui cultură, viziune, artă, modernism, eleganță și nu în ultimul rând, sculptură. Oricine îi rostește numele nu are cum să nu fi venit sau să nu se gândească să vină măcar o dată pentru a-i vedea operele lăsate aici”, a declarat Sorin Arjoca, subprefect de Gorj.

    „Brâncuși, prezent în Gorj cu sufletul său”

    Nu în ultimul rând, invitatul special, IPS părintele Irineu a spus că memoria unui mare artist trebuie să fie cinstită și prețuită, iar o țară cu frică de D-zeu și credință are nevoie de precursori de talia lui Brâncuși. „Constantin Brâncuși este prezent aici în Gorj cu sufletul său, iar cu trupul său, la Paris. Brâncuși este prezent aici la noi prin conștiința pe care o avem față de înaintași și prin ceea ce el ne-a lăsat nouă moștenire, românilor”, a declarat ÎPS părintele Irineu, mitropolitul Olteniei. Momentul evocator dedicat lui Brâncuși a inclus şi un recital al Cvartetului de coarde al Şcolii Populară de Artă, Accente, care împreună cu Liceul de Muzică „Constantin Brăiloiu” l-au adus în mijlocul publicului pe Bach şi Brahms.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: