spot_img
21.8 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăActualitateAn greu pentru agricultori! Producător de varză: „Dacă știam mai bine stăteam...

  An greu pentru agricultori! Producător de varză: „Dacă știam mai bine stăteam în pat”

  Agricultorii gorjeni au rămas cu munca nevalorificată. Deși recolta a fost bogată, anul acesta cererea de legume a fost mică. Cei mai nemulțumiți sunt cultivatorii de varză care susțin că din cauza pandemiei nu au cui vinde legumele. În alți ani restaurantele cumpărau cantități importante de varză pentru murat dar cum petrecerile de iarnă sunt puse sub semnul întrebării, nici patronii nu mai aruncă cu banii pe fereastră.

  Târgul de gross din Târgu Jiu este plin de comercianți care vând varză. Prețul pe kilogram variază între 45 și 70 de bani. Mai ieftin decât în alți ani însă degeaba. Comercianții se plâng că vânzările merg greu pentru că oamenii nu prea își mai fac rezerve de iarnă. „Am cultivat peste două hectare de varză. Din păcate foarte greu a mers anul acesta. Atâta muncă și degeaba. Nu doar HoReCa suferă, și noi pe lângă ei. În alți ani mi-o luau din curte, acum nici un telefon nu au dat. Ce să facă restaurantele cu ea dacă nunți nu sunt, petreceri pe final de an nu se știe. Am vândut la kilogram că mai bagă unu-altul în putină. E greu, foarte greu!”, a transmis un vânzător.

  Recoltă încă neculeasă

  În comuna Bălești, patria culturilor de varză, tone de legume încă zac pe câmp. Cultivatorii așteaptă clienți. „ Să știți că a fost un an bun din punct de vedere al recoltei dar pe cât de mare a fost bucuria, pe atât de mic e profitul. E câmpul plin, nu o tai că nu am vândut nici ce am tăiat și la varză e muncă nu așa! Nenorocit an a fost 2020, dacă știam mai bine stăteam în pat. Înainte vindeam la căpățână, acum vând la kilogram dar greu merge. Dacă fac un calcul am scos la jumătate decât în 2019”, susține Ionuț, un băiat din Ceauru.

  Și în țară situația este critică, unii producători preferă să o dea la animale decât să o vândă degeaba.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: