spot_img
21.8 C
Târgu Jiu
duminică, mai 5, 2024
Altele
    AcasăActualitateArheolog cunoscut, Cetățean de Onoare al comunei Peștișani

    Arheolog cunoscut, Cetățean de Onoare al comunei Peștișani

    Marin Cârciumaru, un apreciat arheolog care a făcut descoperiri impresionante într-o peșteră din comuna gorjeană Peștișani, a fost declarat Cetățean de Onoare al comunei lui Brâncuși.

    Peştera Cioarei din satul Boroşteni, comuna Peştişani, are o importanţă majoră în istoria omenirii. Aici s-a găsit una dintre cele mai vechi aşezări umane din Europa. Urmele existenţei umane descoperite în peşteră datează de aproximativ 50.000 de ani. Omul de Neanderthal şi, mai târziu, Homo Sapiens, omul de astăzi, au trăit în această peşteră.

    „Descoperirile făcute în Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, după săpături și cercetări arheologice care au durat peste 22 de ani, îi aduc domnului profesor universitar doctor Marin Cârciumaru titlul de ”Cetățean de Onoare al comunei Peștișani”.
    La inițiativa primarului Cosmin Pigui, hotărârea privind acordarea acestui titlu a fost aprobată, joi, în ultima ședință a Consiliului Local Peștișani pe anul 2023.
    Decernarea oficială a acestui titlu va avea loc într-un cadru festiv în cursul anului 2024“, se arată într-o postare pe pagina de Facebook „Discover Peștișani“

    Muzeu cu exponate din peștera din Peștișani

    În cadrul Muzeului Evoluţiei Omului şi Tehnologiei în Paleolitic din Târgoviște se găsesc podoabele, obiectele și craniul de urs descoperite în Peștera Cioarei de echipa de cercetători condusă de prof. Marin Cârciumaru. Muzeul este primul de acest fel din România şi din Europa Centrală şi de Sud-Est. Acesta este centrat pe descoperirile cele mai importante făcute în Paleoliticul superior şi mijlociu din România.
    „În muzeu se regăsesc artefacte care fac parte, în mod cert, din patrimoniul arheologic universal, precum sunt cele mai vechi marturii din lume privind simbolismul omului de Neanderthal, reprezentate prin recipientele pentru prepararea ocrului și o geoda vopsită cu ocru de peste 50.000 de ani, descoperite în peştera Cioarei-Boroşteni (jud. Gorj). De altfel, în muzeu se concentrează peste 3/4 din toate obiectele de podoabă şi de artă descoperite în România, mai vechi de 10.000 de ani.
    În muzeu este reconstituită Peștera Cioarei sub simularea uneia dintre cele mai mari peşteri dintr-un muzeu din România, şi singura în care se regăsesc oameni de Neanderthal realizaţi prin respectarea tuturor exigenţelor privind morfologia acestora, surprinşi în cele mai caracteristice preocupări, cum ar fi cioplirea uneltelor sau prepararea coloranţilor, un Homo Sapiens din Paleoliticul Superior, într-o firească ipostază de vânătoare, alături de un cort specific gravetianului“, se mai arată în postare.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: