81 de ani de protecţie civilă în România au fost marcaţi, vineri, de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. În cadrul acţiunilor desfăşurate pe parcursul întregii zile, angajaţii ISU Gorj au prezentat şi noua achiziţie cuprinsă în proiectul de dezvoltare, o autospecială ce va ajunge în dotarea Gărzii de Intervenţie nr. 2 Hurezani.
Dacă la începuturile existenţei sale, scopul Protecţiei Civile a fost cu precădere, acela de a limita efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, de-a lungul timpului, paleta intervenţiilor a devenit mult mai largă şi mai complexă, răspunzând nevoii de siguranţă a cetăţenilor în contextul transformărilor societăţii. Prefectul judeţului Gorj a ţinut să precizeze importanţa Protecţiei Civile în România. „Pornind de la riscurile şi vulnerabilităţile cu care instituţiile statului s-au confruntat şi se confruntă, uneori cu o periodicitate îngrijorătoare dacă ne referim la cele naturale, am particularizat ceea ce ar trebui să reprezinte protecţia civilă în sistemul instituţiilor statului, mai mult decât o componentă a unui inspectorat pentru situaţii de urgenţă”, a declarat prefectul de Gorj, Alin Văcaru.
Autospecială complexă, pentru Garda de Interevenţie nr. 2 Hurezani
La nivelul judeţului Gorj, coordonarea realizării măsurilor de protecţie civilă se efectuează de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Dotarea cu echipamente a bazelor operaţionale din Gorj este în atenţia autorităţilor. Astfel, la ISU Gorj a ajuns o autospecială complexă de intervenţie, ce se va regăsi în dotarea Gărzii de Intervenţie nr. 2 Hurezani. Autospeciala este dotată conform standardelor europene. „Ca urmare a continuării proiectului „Extinderea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, în regiunea Sud-Vest Oltenia”, în cadrul Programului Operaţional Regional, I.S.U. Gorj a fost dotat cu o autospecială complexă de intervenţie, descarcerare şi acordare a asistenţei medicale urgenţă”, a menţionat Liviu Dumitraşcu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Gorj.
40% din pompierii gorjeni, pregătiţi pentru a interveni medical
Pompierii care deservesc aceste autospeciale se pregătesc să devină paramedici. Până în prezent, 40% din personalul ISU Gorj este pregătit în acest fel, urmând ca în viitorii doi ani toţi angajţii instituţiei să absolve astfel de cursuri. „Aproximativ 40% din efectivul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj este pregătit pentru intervenţia medicală. Ei au absolvit cursurile de paramedici, urmând ca în următorii maximum 2 ani toţi să parcurgă inclusiv cursul de paramedici”, a mai spus Liviu Dumitraşcu. Pe tot parcursul zilei, gorjenii au putut vedea o expoziţie de tehnică de intervenţie şi prezentare de tehnici de acordare a primului ajutor medical calificat, iar personalul din cadrul Inspecţiei de Prevenire a I.S.U. Gorj au distribuit pliante populaţiei pentru popularizarea campaniilor de informare preventivă „F.O.C.”, „R.I.S.C.” şi „Vreau să fiu voluntar”.