Oficialii fac apel la cetățeni să nu își mai incendieze terenurile agricole. Aceștia riscă să piardă subvențiile acordate de stat dacă sunt prinși că încearcă să scape de vegetație apelând la incendiere.
”Oamenii ar trebui să înțeleagă să nu dea foc la miriște în această perioadă. Ne confruntăm și cu o secetă prelungită. Totodată, cei care primesc subvenții pe terenurile de la APIA, trebuie să știe că pentru terenurile incendiate li se poate diminua subvenția cu 10-20%, mergând chiar până la anulare. Îi rog pe toți să nu folosească focul deschis în această perioadă. Zilele trecute am avut un incendiu care a afectat o suprafață foarte mare de teren lângă municipiul Târgu Jiu. S-a intervenit cu 9 autospeciale. Anul acesta, până în acest moment avem peste 200 de incendii de vegetație, 46 fiind la fondul forestier. Doamne ferește să ne trezim cu situații ca în Grecia sau Bulgaria”, a transmis subprefectul Marcel Iacobescu.
Județul Gorj se plasează pe un loc fruntaș în ceea ce privește incendiile de vegetație. Cele mai greu de stins sunt incendiile forestiere în cazul cărora este nevoie de mașini speciale. Din păcate județul Gorj nu se bucură de un astfel de echipament. “Din discuțiile pe care le-am avut mai mult cu domnul Arafat, la nevoie se pot suplimenta și din județele vecine. Pentru incendii de pădure sunt autospeciale destinate special. Sunt puține, doar 24 în țară. Din păcate, nu suntem județul care să dețină o astfel de autospecială”, a mai transmis subprefectul de Gorj.