spot_img
21.8 C
Târgu Jiu
duminică, septembrie 24, 2023
Altele
  AcasăActualitateCe spune reprezentantul VISARTA cu privire la contestarea deținerii drepturilor de autor...

  Ce spune reprezentantul VISARTA cu privire la contestarea deținerii drepturilor de autor asupra operelor lui Brâncuși

  Irina Florescu, președinte VISARTA, a emis o informare de presă cu privire la demersul lui Iulian Popescu de contestare a deținerii drepturilor de autor asupra operelor lui Brâncuși: „Creațiile lui  Constantin  Brâncuși nu pot fi utilizate încă de către statul român pentru că la acest moment marele sculptor are un moștenitor peste hotare și opera acestuia se află sub protecție până la data  31 decembrie 2028.

  Convenția de la Berna privind protecția dreptului de autor și legislația europeană specifică (Directiva 93/98/CEE) statuează termen de protecție 70 de ani de la data decesului autorului (1 ianuarie a anului următor decesului, respectiv 1 ianuarie 1958) .

  Visarta a sprijinit întotdeauna obținerea autorizațiilor de licențiere neexclusivă atât pentru autorități cât și pentru persoanele interesate având în vedere contractul de reciprocitate pe care îl are cu ADAGP Paris (organism de gestiune colectivă care gestionează drepturile moștenitorului marelui Constantin Brâncuși).

  Orice utilizare a operelor marelui Constantin Brâncuși necesită acordul moștenitorului. Acesta are dreptul să permită sau nu utilizarea operelor și să stabilească condițiile în care pot fi utilizate operele sau reproducerile acestora. Precizăm că potrivit art 48, alin. 6 din Legea 8/1996, dobândirea proprietății asupra unei opere nu conferă prin ea însăși un drept de utilizare neîngrădit a acesteia (a se avea în vedere inclusiv drepturile morale care sunt imprescriptibile).

  Precizăm că drepturile succesorale ale moștenitorului au fost dobândite legal, potrivit legislației franceze (pentru că la data decesului Constantin  Brâncuși era cetățean francez și renunțase la cetățenia română).

  Având în vedere subiectul, lansăm autorităților române invitația de a iniția demersuri de clarificare cu privire la situația drepturilor de autor și pentru autori consacrați precum George Enescu (decedat 4 mai 1955, Paris), Eugen Ionesco (decedat 28 martie 1994, Paris) sau Emil Cioran (decedat 20 iunie 1995, Paris), ale căror drepturi sunt gestionate de organisme de gestiune colectivă din Franța și România“.

  Te-ar mai putea interesa

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Ultima oră!

  Comentarii recente

  error: Content is protected !!
  %d blogeri au apreciat: