spot_img
21.2 C
Târgu Jiu
luni, aprilie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateControl de la Ministerul Sănătăţii, la şcolile neautorizate din Gorj!

    Control de la Ministerul Sănătăţii, la şcolile neautorizate din Gorj!

    40 de unităţi şcolare din Gorj au intrat într-un program de monitorizare iniţiat de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, după ce nu au obţinut autorizaţii de funcţionare. Aceste instituţii de învăţământ nu vor scăpa atât de uşor de autorităţi, motiv pentru care vor intra şi în atenţia Ministerului Sănătăţii, începând cu luna octombrie. Multe dintre şcoli au început cursurile, deja, în ciuda faptului că nu deţin autorizaţii. Este şi cazul grădiniţei Lihuleşti din comuna Berleşti, care funcţionează într-o clădire autorizată pentru că acolo funcţionează şi şcoala generală, dar intrările nu sunt separate, deşi aceasta este una din condiţiile obţinerii autorizaţiei de funcţionare a instituţiilor de învăţământ.

    clasa-de-scoala-goala

    Anul şcolar 2015-2016 a început cu 49 de unităţi şcolare fără autorizaţii de funcţionare, ca urmare a nerespectării condiţiilor impuse de legislaţia în vigoare. Echipele mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii Gorj şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Gorj au constatat o serie de nereguli la aceste şcoli şi grădiniţe. 9 dintre aceste unităţi au obţinut, însă, autorizaţii de funcţionare, pe parcurs, celelalte intrând în vizorul autorităţilor şi, mai mult decât atât, al reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii. „În număr total sunt 572 de unităţi şcolare din care 49 sunt fără autorizaţie de funcţionare. Nouă şi-au obţinut pe parcurs. Ar mai fi 40 care au intrat într-un program de monitorizare riguros. Vor fi urmărite, mai ales că, începând cu luna octombrie avem un control tematic din partea Ministerului Sănătăţii referitor la mersul acestor unităţi şcolare”, a declarat Marius Boeriu, directorul DSP Gorj.

    Funcţionează şi fără intrări separate

    Problemele legate de starea de igienă a instalaţiilor sanitare, inexistenţa apei curente, dar şi intrări separate în cazul grădiniţelor şi şcolilor ce se află în aceeaşi curte sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă unităţi şcolare din anumite localităţi. Este şi cazul grădiniţei Lihuleşti din comuna Berleşti, acolo unde unitatea pentru preşcolari funcţionează în aceeaşi clădirea cu şcoala generală. Deşi intrarea ar trebui să fie una separată, elevii şi preşcolarii intră în unităţile de învăţământ pe aceeaşi uşă, doar clădirea unde se fac cursuri fiind autorizată. Autorităţile locale din comună spun, însă, că deocamdată nu există posibilitatea ca această problemă să se rezolve, dar cursurile se ţin. „În momentul de faţă am autorizaţie pe Şcoala Generală Lihuleşti, dar fără grădiniţă, pentru faptul că grădiniţa se află în interiorul Şcolii Generale Lihuleşti. În momentul de faţă, consider că ar fi autorizată. Dacă se pune problema ca spaţiul să fie independent faţă de şcoală, atunci ar trebui să facem noi o altă intrare. Pe clădirea şcolii unde funcţionează şi grădiniţa, avem autorizaţie. (…) În momentul de faţă, eu consider că nu sunt probleme deosebite la Berleşti. Preşcolarii pot să meargă la cursuri, atât timp cât localul mare este autorizat. Singurul inconvenient este că aşa impune legislaţia, acolo unde este grădiniţă în interiorul şcolii, intrarea trebuie să fie separată. În momentul de faţă, nu avem posibilitate să facem intrare separată. Ne gândim pentru viitor, dacă tot se impune”, a spus Maria Dumitraşcu, edilul comunei Berleşti.

    Clădire nouă pentru grădiniţă cu program normal, la Bustuchin

    La polul opus, se află comuna Bustuchin, acolo unde numărul mare de preşcolari de la Grădiniţa cu program prelungit a determinat autorităţile să ia măsuri. Aşa se face că părinţii care au optat ca micuţii lor să meargă la Gradiniţa cu program normal pot să îi ducă pe învăţăcei într-o clădire nouă, cu intrare separată şi în curs de autorizare. „Pentru această grădiniţă cu program normal pe care am făcut-o acum ar trebuit să găsim un spaţiu pentru că, unde se afla grădiniţa cu program prelungit, datorită faptului că la Grădiniţa cu program prelungit sunt mult mai mulţi preşcolari, în jur de 30, a trebuit să găsim un nou spaţiu pentru Grădiniţa cu program normal şi să îl autorizăm. Este un corp nou şi de aceea trebuie să îl autorizăm”, a precizat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin. Cele 40 de unităţi şcolare de la nivelul judeţului Gorj ce nu au autorizaţii de funcţionare vor fi luate la bani mărunţi de o delegaţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, pe parcursul lunii octombrie.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: