Serviciul Județean de Ambulanță (SJA) Gorj se confruntă în continuare cu un deficit de medici, deși unitatea a reușit să încadreze câteva cadre medicale, în ultima perioadă.
Tiberiu Tătaru, managerul SJA Gorj, a spus că încă mai există ture fără medic pe mașinile de ambulanță: „Avem doar un medic pe tură și, din păcate, se întâmplă uneori să nu avem niciun medic. În astfel de situații, avem cadre medicale medii foarte bine pregătite. Se face transmisie de date prin telemedicină la Craiova și avem un medic calificat la Dispecerat sau avem medic de gardă în instituție, care coordonează echipajul din teren. Cred că una sau două ture pe lună nu le avem acoperite cu medic, dar stăm bine față de alte județe ale țării, care nu au medici nici măcar jumătate față de cât avem noi“.
Propune creșterea salariului medicilor de la ambulanță
Tiberiu Tătaru a propus ca medicii de la ambulanță să fie retribuiți suplimentar față de cei de la Urgență, pentru a-i atrage către acest domeniu. „Serviciul de Ambulanță nu este atractiv, pentru că medicii care lucrează la noi sunt medici ugentiști, care se pot angaja la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor sau la serviciile de ambulanță. Preferă în cea mai mare parte Unitățile de Primiri Urgențe, pentru că activitatea se desfășoară într-o locație stabilă, pe când la ambulanță ești pe drumuri în cea ai mai mare parte din timp.
La ședințele trimestriale pe care le-am avut cu reprezentanții Ministerului Sănătății și toți ceilalți manageri de servicii de ambulanță, am ridicat această problemă și am propus ca medicii care lucrează la serviciul de ambulanță să beneficieze de o retribuție suplimentară, pentru a fi determinați să vină să lucreze în acest sistem“ a declarat Tiberiu Tătaru, directorul SJA Gorj.