spot_img
12.4 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 30, 2024
Altele
    AcasăActualitateDezastru la Bac

    Dezastru la Bac

    Nici un sfert din candidaţii înscrişi în judeţul Gorj nu au promovat examenul de bacalaureat. Doar 14 % dintre cei 3200 de elevi înscrişi se pot bucura de diploma de bacalaureat. Subiectele prea grele, spun elevii, în special la matematică au făcut cele mai multe „victime” şi presiunea creată de o nouă încercare au contribuit la promovabilitatea de nici 25 la sută. Rămâne de văzut cum va schimba destinul absolvenţilor soluţionarea contestaţiilor, deşi elevii care nu au obţinut notă de trecere se tem de rezultatul final. Cele mai multe note de trecere sunt între 6.00 şi 6.99.

    390 de elevi participanţi la a doua sesiune au obţinut note de până la 6.99, bucuria lor fiind şi cea mai evidentă. La polul opus, se află ca număr cei patru elevi cu note între 8.00 şi 8.99, iar alţi 62 de candidaţi se bucură pentru medii cuprinse între 7.00 şi 7.99. Statisticile mai spun şi că, faţă de anul trecut, promovabilitatea în sesiunea de toamnă a bacalaureatului a scăzut la jumătate, iar dintre cei 2590 de candidaţi, care au răspuns prezent examenului maturităţii, i-au făcut faţă 456 dintre ei. Note sub 5.00 sunt în special la matematică, care a fost decisivă ca şi gard de promovabilitate. După limba română, numărul celor care au fost notaţi peste 5.00 se regăseşte în 50 la sută, ca, după proba de matematică, procentul de promovare per probă să scadă vertiginos.

    Adulţii de mâine, între furie şi resemnare

    Chipurile elevilor au fost invadate de un amestec de emoţie, bucurie şi dezamăgire. Unii dintre ei au izbucnit în lacrimi de fericire, în timp ce alţii de-abia şi-au putut stăvili furia sau erau mai degrabă resemnaţi. „Nu e corect, adică am făcut pregătire. Mă aşteptam la măcar 6.50, nu la nota asta de 5.00. Sunt imposibile situaţiile astea, cer prea mult la un examen aşa-zis mediu. Nu ştiu ce am să fac, adică nu ştiu dacă îl mai dau la anul din nou. M-am săturat”, a spus scurt şi la obiect o elevă, care venise să afle rezultatele la Colegiul Tehnic Nr.2. Un alt elev la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” a tras repede o concluzie după o scrutare a listelor cu mediile afişate. Am picat, normal, din cauza probei de matematică. Nu ştiu dacă suntem 10 la liceul astă care au luat 6.00 ca să treacă BAC-ul. Profesorii ăştia, cei care au făcut subiectele şi ministerul nu sunt normali…”, şi-a strigat dezamăgirea un tânăr. Nu conduce Gorjul în judeţele cu cele mai slabe rezultate, dar nici departe nu stă. Vâlcea, Constanţa şi Timiş fiind judeţele cu promovabilitate de până în 12 la sută, raportat la numărul de candidaţi înscrişi. Ca şi participare versus promovare, 18 la sută dintre elevii de clasa a XII-a au luat note de trecere, promovând BAC-ul de toamnă. Reprezentanţii comisiei de Bacalaureat spun că „rezultatul slab era de aşteptat, la promovabilitate, dat fiind că au fost mai puţini candidaţi ca în vară, iar din cei înscrişi, nu s-au prezentat toţi. Contestaţiile se depun între 16.00 şi 20.00 la centrele de examen, iar de recorectarea lor vor răspunde centre stabilite în ţară”, a declarat Marius Ţaicu, secretar executiv comisia judeţeană de bacalaureat Gorj.

    Aproximativ 450 de elevi au promovat BAC-ul

    Pentru 456 de elevi care şi-au încercat norocul în sesiunea de toamnă, acesta nu a fost zadarnic, pentru că au promovat BAC-ul de toamnă. Iar în destule cazuri, elevii care au ştiut cum să rezolve cerinţele au admis că au avut şi…noroc. Altfel spus, cei care s-au spetit învăţând adună acum roadele, dar trist e că la unison elevii deplâng complexitatea subiectelor, la care elevi de la uman sau real nu se aşteptau. Pentru 2104 elevi gorjeni, BAC-ul devine o răspundere pentru anul următor, deşi tinerii sunt mai degrabă dispuşi la alte alternative. „Am mama plecată la muncă în Italia. Dacă îmi găseşte ceva şi mie, mă voi duce, decât să stau aici să tot dau BAC-ul. Poate e vina mea, dar e şi a lor, a celor care ne confundă cu iluştri matematicieni. Şi mai spun ca Bac-ul este un examen de nivel mediu. Se vede”, a spus tranşant o elevă care privea consternată rezultatele afişate.

    În loc de concluzie

    Câteva mii de elevi s-au înscris pentru sesiunea de toamnă. Doar câteva sute dintre ei, care au ajuns efectiv în sălile de examen au şi promovat un examen care se vrea pregătitor şi motivant pentru viitor. Adevărul este la mijloc între două realităţi, problema dă însă semne să nu dispară nici cu alte generaţii sau încercări atâta timp cât legi devin exeperimentale iar sceptrul politicii pune monopol şi pe educaţia tinerilor. Sesiunea de vară a făcut fericiţi doar 35 la sută dintre candidaţi, 47 dintre ei obţinând medie de trecere după contestarea rezultatului iniţial.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: