Constantin Bălăşoiu a declarat pentru Newsin că cei doi mari coloşi energetici ce vor rezulta din reorganizarea sectorului energetic din România, Electra şi Hidroenergetica, vor fi înfiinţaţi spre sfârşitul primului trimestru al anului viitor. Aceste declaraţii au fost făcute în condiţiile în care Complexul Energetic Craiova a câştigat, pe 15 decembrie, procesul avut cu Fondul Proprietatea, care solicitase acţiuni gratuite pentru a-şi majora participaţia la C.E. Craiova şi la Nuclearelectrica. Astfel, Bălăşoiu consideră că nu mai sunt impedimente în calea înfiinţării celor două mari companii.
Constantin Bălăşoiu a declarat că unitatea pe care o conduce în prezent, Complexul Energetic Craiova, a sistat proiectul grupului nou de 500 MW, pe care vroia să îl construiască la companie, până la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica. “Şi aceasta pentru că era vorba de o investiţie în cadrul unui holding, în cadrul Electra, aşa că vom aştepta punerea în funcţiune a acesteia, ca să putem da drumul la proiect”, a precizat Bălăşoiu.
Termenul iniţial de punere în funcţiune al celor două mari companii energetice fusese anunţat de autorităţi pentru 1 iulie. Fostul director general al Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a precizat că nu are cum, în primele patru luni ale anului, să se înfiinţeze Electra şi Hidroenergetica. “După cum este dată declaraţia, înseamnă că la sfârşitul lui aprilie va fi făcută şi înregistrarea la Registrul Comerţului, lucru imposibil, având în vedere că anul 2010 se închide complet la sfârşitul lui februarie, cu bilant şi tot ce este fiscal, apoi va urma auditul, va fi reluat procesul de fuziune“, crede Ciurel. Acesta a mai precizat şi faptul că nu trebuie uitat de procesul avut pe rol la Tribunalul Bucureşti cu Nuclearelectrica şi Fondul Proprietatea, unde deja se pare că va fi declarat recurs. Mai mult decât atât, sunt sindicate care au contestat şi ele înfiinţarea Companiei Hidroenergetica. Nu trebuie omis nici faptul că, prin cercurile celor ce hotărăsc destinele sistemului energetic, circulă zvonul conform căruia unul din cele două complexuri energetice, Turceni sau Rovinari, se află în atenţia CEZ.
CEZ cumpără Turceni sau Rovinari
Fostul director general Ciurel a precizat în acest sens că “România este obligată din 2013 să dea 800 de MW de energie regenerabilă, iar energia eoliană este deja instalată la Fântânele şi Cogealac. Pentru a putea funcţiona cu 1000 MW de energie regenerabilă, trebuie făcut contract cu o termocentrală care să poată da 1000 de MW de energie atunci când nu mai bate vântul. Am auzit că una dintre cele două termocentrale avute în atenţie de către CEZ este Turceni sau Rovinari, prima pentru investiţiile avute, a doua pentru faptul că lignitul este adus direct din carieră“, a mai spus fostul director. Ciurel consideră că în situaţia în care una din cele două termocentrale va fi cumpărată de CEZ, rolul ei va fi acela de rezervă, funcţionând doar atunci când este necesar. “Este vorba de acea funcţionare sporadică, nu una de bază. Aceste lucruri se aud în rândul cercurilor energetice“, a mai declarat Ciurel. Cât despre Electra, preşedintele interimar al PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a declarat că “domnul Bălăşoiu este mult mai informat şi am încredere că termenul dat de acesta se va adeveri“. La rândul lui, deputatul Severus Militaru consideră că “Electra este un lucru bun pentru gorjeni şi este singura modalitate prin care energia pe bază de lignit poate rezista. Am încredere în acest proiect şi voi milita pentru găsirea de soluţii la disponibilizările preconizate“.