Temperaturile cu minus ne ard la buzunare. Legumicultorii susțin că vor crește prețurile deoarece consumă mai multă energie și carburant pentru a ține producția departe de gerul de afară. În piețe, prețurile la verdețuri au crescut deja cu câțiva bani, adevăratele scumpiri urmând să se simtă din luna aprilie.
Micii producători simt din plin gerul de afară. În sere temperatura trebuie menținută constantă chiar dacă acest lucru înseamnă o cheltuială dublă pentru legumicultorii gorjeni. “Eu am în sere verdețuri. Ceapă verde, usturoi, salată, pătrunjel, leuștean. De obicei nu aveam probleme cu temperatura, în această perioadă. Sunt legume ce nu necesită o atenție deosebită dar, acum, când temperaturile ajung chiar și la -10 grade, e nevoie de mai multă implicare. Nu mă refer la muncă fizică ci la consum. A crescut factura, se simte la buzunar. Ori, în aceste condiții, eu nu pot să mai dau salata cu 1,5-2 lei. De aici prețul care unora li se pare mare. Nu avem ce face. Nu putem muncii degeaba. Din păcate, totul s-a scumpit. Și nou plătim facturi ca și cumpărătorii ”, a declarat unul din piețarii ce își expune marfa în Piața Centrală din Târgu Jiu.
Oficialii susțin că probleme întâmpină și producătorii care s-au înscris în Programul Tomata. Cei 3000 de euro oferiți de stat, sub formă de subvenție, sunt rapid cheltuiți dacă temperaturile rămân cu minus. „În cazul culturilor agricole putem vorbi de o serie de probleme pe care le au, în momentul de față, legumicultorii care au plantat deja răsadurile de tomate în solarii. Îi afectează această răcire bruscă a vremii, raportat la cantitatea de motorină folosită pe timp de noapte.Totodată, este vorba și de cei care folosesc curent deoarece pot să fie probleme cu costurile ulterioare la care vor trebui să își vândă marfă. Mici probleme poate să mai aibă cultura de grâu dar nu avem semnalate astfel de evenimente iar în ceea ce privește pomii fructiferi în județul Gorj încă nu au pornit în vegetație”, au transmis oficialii DADR Gorj.